Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pravda nás oslobodí

.františek Mikloško .časopis .spoločnosť

Dňa 21. septembra 2015 bol po tretíkrát na čelo Konferencie biskupov Slovenska zvolený Stanislav Zvolenský. V rehoľných spoločenstvách musí po dvoch volebných obdobiach dôjsť k zmene predstaveného, ale v cirkvi také pravidlo neplatí.

nie je to prvýkrát, čo sa funkcia predsedu KBS tri razy predlžovala. V rokoch 2000 až 2009 bol trikrát za sebou v tejto funkcii František Tondra. Stanislav Zvolenský bude teda druhý biskup, ktorý nastupuje na tretie volebné obdobie. Prečo teda voľba vzbudila takú pozornosť médií?

Stanislav Zvolenský bol na čele KBS v čase, keď slovenskou Katolíckou cirkvou i celým Slovenskom prebehli dve závažné kauzy. Odvolanie arcibiskupa Róberta Bezáka a odvolávanie rektora Katolíckej univerzity Tadeusza Zasepu, ktorý sa napokon funkcie vzdal. Či Zvolenský chcel, alebo nechcel, ako predseda KBS bol s nimi najviac konfrontovaný.

.univerzita a arcibiskup Bezák
Predstavitelia cirkvi na Slovensku (a obávam sa, že takto je informovaný aj Vatikán) stále podceňujú kauzu odvolania arcibiskupa Bezáka a veria, že ona nakoniec prirodzenou cestou zanikne. Domnievajú sa, že je to záležitosť niekoľkých ľudí a médií, ktoré ju umelo rozdúchavajú. Nie je to pravda. Ako chodím po Slovensku, všade ma zastavujú veriaci ľudia a pýtajú sa, čo je nové v tejto kauze. Ona prešla celou slovenskou cirkvou, hlboko sa dotkla veriacich ľudí a len ťažko na ňu zabudnú. Väčšina veriacich je presvedčená, že sa tu stala veľká krivda a poníženie z nej sa dotklo aj ich.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite