Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel Tadeusz Zasępa. Česť jeho pamiatke

.ľubo Bechný .časopis .rozhovor

Bývalý rektor Katolíckej univerzity v Ružomberku v nedeľu 18. septembra zomrel. Tento rozhovor sme s ním spravili minulý rok v auguste.

Zomrel Tadeusz Zasępa. Česť jeho pamiatke Andrej Bán

z čela univerzity v Ružomberku Tadeusz Zasępa odišiel sám. Hovorí, že sa nemohol pozerať, ako niektorí ľudia vo vedení nežijú pre univerzitu, ale z univerzity.

keď ste odstúpili, spišský biskup Štefan Sečka vám zakázal komunikovať s médiami. Čo vy na to?

Ak iní hovoria o mne, ani ja nechcem mlčať. Za chorobu slovenského univerzitného prostredia považujem nezodpovednosť, neschopnosť a strach.

výzvy, aby ste odstúpili, sa hromadili dlhšie. Veľký kancelár KU biskup Bober vás podržal a nakoniec ste predsa odišli. Kde bol zlom?

Videl som, že už si nemôžem poradiť. Ten boj mi zobral veľa síl aj rokov. Spolu šestnásť rokov som bol rektorom, desať v Poľsku, tu šesť. Odišiel som z funkcie sám, keď som zistil veci, ktoré by nemali byť na univerzite, najmä nie na katolíckej. Teraz môžu všetko urovnať a sfalšovať. Na pedagogickej fakulte skartovali štrnásť vriec dokladov. Mám to písomne a vlastnoručne podpísané od jednej pracovníčky, čo tie vrecia musela nosiť. To robili vtedy, keď sme vnútornou kontrolou zistili, že sú problémy, takže bude nutné urobiť audit. Neviem, čo tam robia teraz. Pravdu povediac, už na začiatku môjho rektorovania som cítil, že to nie je tak, ako by malo byť. Tiež som cítil, že KU nie je pre niektorých ľudí primárna vec. Varoval som pánov biskupov, Zvolenského a ostatných, že cítim, že na pôde univerzity prebieha nejaký boj. Hovoril som to dôrazne, musia si to pamätať, ale nikto to nebral do úvahy.

konferencia biskupov Slovenska (KBS) má v rukách audit, cirkev sama poukazuje na konanie v rozpore s dobrými mravmi, dekanov Tomáša Jablonského a Mariána Kunu, ktorých ste kritizovali, vyzvali vyvodiť osobnú zodpovednosť. Je to pre vás satisfakcia?

Ja do cudzieho svedomia nebudem nazerať. Ale keď je hra, je hra. Keď sú podvody, sú podvody. Keď sú klamstvá, sú klamstvá. Keď sú intrigy, sú intrigy. Ja prosto tým ľuďom neverím.

dekan Jablonský už ponúkol fakultnému senátu demisiu.

Divadlo sa dá hrať všade a na rôzne spôsoby. Sebareflexia je o osobnom uvedomení si chyby, a nie o prenášaní zodpovednosti na kolektívny orgán, akým je senát. Ak majú svedomie, odídu.

o čo podľa vás ide tým ľuďom?

Stará latinská zásada hovorí: quid fecit, quod prodest. Ten to robí, komu je to potrebné.

takže vy ani audit nepovažujete za úplne úprimný?

Ja ho v prvom rade nepoznám. Žiadal som doporučeným listom pána arcibiskupa Zvolenského, aby mi audit poskytol. Nedostal som odpoveď.

je pravda, že vám ho ústne niekto sľúbil?

Expressis verbis nie. Ale povedali: budete sa môcť s auditom oboznámiť. Mal ma s ním oboznámiť poverený pracovník KBS, ale ja neviem, kto. Mám predsa právo vedieť, s kým sa budem rozprávať! A chcem si tiež porovnať tento audit s našimi dvoma auditmi, ktoré sme dali robiť externe, aj s našou vnútornou kontrolou. Ako bývalý rektor mám na to právo – aj povinnosť. Toho sa nezrieknem a kým audit nedostanem, nebudem sa môcť stretávať s nikým.

Andrej Bán

práve ste sa vrátili z Poľska, kam často chodievate. Máte stále dobrý pocit z tých návratov na Slovensko?

Slovensko je môj druhý domov. Rozlišujem medzi ľudom a jednotlivcami, ktorí mi môžu pichať nôž do srdca, ale to ma nezaujíma. Dobre si pamätám slová môjho rektora, ktorý už nežije, otca Krąpca v Lubline. On bol presvedčený, že mám pôsobiť na Slovensku. Povedal mi: Choďte, pomáhajte, ale nepočítajte s tým, že jednotlivci budú s vami spolupracovať a potom vám budú vďační a potom si budú ešte pamätať. Nie. Vy idete pomáhať slovenskému národu. A národ vás nikdy nesklame. A to je svätá pravda. Som slovenský občan a sluha, sluha cirkvi.

je v niečom iná slovenská a poľská cirkev?

Cirkev je jedna. Musí nás spájať veľká láska k cirkvi, zodpovednosť. Každé rozhodnutie, ktoré robíme, vzniká vnútri. Človek je zodpovedný za rozhodnutie, ktoré prijal. On, nikto iný. Žiadne cudzie ruky, žiadne konšpiračné skupiny. Aj to, že sa s vami teraz rozprávam, je moje rozhodnutie.

osobná zodpovednosť je stĺp vašej životnej filozofie.

Vždy musíme myslieť na to, že raz sa nájdeme na smrteľnej posteli. Raz sa tam nájdeme – a čo? Čo si povieme v tom momente? Komu si slúžil: Bohu, či mamone?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite