Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Liberálne kriesenie tatranského tigra

.lukáš Krivošík .časopis .politika

Návrat k tomu, čo sa už raz osvedčilo, jedna veľká reforma a veľa drobných technokratických zlepšení, ktoré majú v globále potenciál zdynamizovať slovenskú ekonomiku. Tak by sa dal zhrnúť ambiciózny ekonomický program strany SaS: Agenda 2020.

Pred voľbami v roku 2012 bol vtedajší program strany Sloboda a solidarita vyhodnotený odborníkmi z mimovládnej sféry ako najlepší spomedzi kandidujúcich strán. Teraz SaS prichádza s Agendou 2020, ktorá má byť jadrom jej programu do budúcoročných volieb. Darí sa liberálom udržať latku, ktorú si v minulosti sami nastavili?


.rovná daň i odvodový bonus

Jedno treba sulíkovcom nechať. V húštine často vágnych straníckych programov sa snažia byť čo najprecíznejší a voličovi ponúkajú v hlavných bodoch programu konkrétne termíny, do ktorých svoje ciele chcú stihnúť realizovať. Ak bude SaS po voľbách v roku 2016 súčasťou vládnej koalície, chce sa k 1. januáru 2017 vrátiť k rovnej dani z príjmov na úrovni 19 percent. Následne chce vytvoriť podmienky, aby po dvoch rokoch bolo možné znížiť jej sadzbu na 15 percent. Rovná daň sa Slovensku osvedčila, no vzdali sme sa jej z čisto ideologických dôvodov. V tomto zmysle je úmysel SaS len návratom k dobám, keď slovenská ekonomika rástla najdynamickejšie. K tomu treba pridať avizované zrušenie „dane zo straty“ (teda daňových licencií), k čomu sa prihlásili aj ďalšie opozičné strany vrátane Siete Radoslava Procházku – minimum, čo podnikateľská sféra od prípadnej budúcej stredopravej vlády očakáva.

No Richard Sulík sa v prepracovanejšej podobe vracia aj k svojmu dávnemu nápadu doplniť rovnú daň odvodovým bonusom, ktorý by priniesol revolúciu v sociálnom systéme.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite