Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový Pakistan?

.daniel Bútora ..ako je to (s)právne .komentáre

Pakistanské voľby majú dvoch víťazov a dvoch porazených. Víťazmi sú dve sekulárne strany, ktoré v 90. rokoch striedavo vládli. Porazeným je prezident Mušarráf, ktorý pred deviatimi rokmi vojenským prevratom odstavil obe strany od moci.

Pakistanské voľby majú dvoch víťazov a dvoch porazených. Víťazmi sú dve sekulárne strany, ktoré v 90. rokoch striedavo vládli. Porazeným je prezident Mušarráf, ktorý pred deviatimi rokmi vojenským prevratom odstavil obe strany od moci.


A porazeným sú aj islamisti, ktorí stratili väčšinu pozícií v krajine. Lenže okrem otázky, či sa obom hlavným stranám podarí vytvoriť koalíciu, bude teraz pre svet kľúčové, ako budú víťazi volieb spolupracovať so Západom v boji proti al-Káide a Talibanu.Víťaznými stranami sú Pakistanská ľudová strana nedávno zavraždenej expremiérky Benazir Bhuttovej (PPP), ktorú vedie jej manžel Asif Zardari, a Moslimská liga ďalšieho expremiéra Nawaza Šarifa (PML-N). Obe tieto strany boli pred Mušarráfovým prevratom tvrdými súpermi. Teraz sa snažia vytvoriť manželstvo z rozumu a obnoviť demokraciu. Tú však pred časom sami korupciou a politikárčením zdiskreditovali natoľko, že ľudia privítali Mušarráfov prevrat ako krok k stabilite a poriadku. Lídri oboch strán, Bhuttová aj Šarif, v minulosti prišli práve vinou korupcie o post predsedu vlády. V čase, keď bol Šarif po druhý raz premiérom, bol za korupciu odsúdený aj Bhuttovej manžel Zardari, ktorý vyšiel z väzenia až v roku 2004. To bolo päť rokov po tom, čo generál Mušarráf zvrhol premiéra Šarifa, aby ho tiež poslal do väzenia – okrem iného za korupciu... Aj toto treba vidieť.


Hlavnou otázkou pre Pakistan dnes je, ako sa postaví k zotrvaniu Mušarráfa na poste prezidenta (PML-N ho chce odvolať, PPP je zdržanlivá), k vyšetrovaniu vraždy Benazir Bhuttovej (PPP to pokladá za úplnú prioritu), a či sa pokúsia vrátiť do úradu sudcov, ktorých Mušarráf vlani počas výnimočného stavu odvolal a nahradil vlastnými (toto pokladá za prioritu PML-N). Pre okolitý svet je však dôležitejší veľký kontext – v prvom rade bezvládie na územiach hraničiacich s Afganistanom, kde operuje al-Káida a odkiaľ Taliban podniká akcie do Afganistanu a aj do častí Pakistanu. Ako sa teda víťazi volieb postavia k otázke islamského terorizmu? Po Bhuttovej zavraždení by odpoveď mala byť jednoznačná. Ale dlhoročná pakistanská podpora Talibanu nezačala za Mušarráfovej vlády, ale ešte za jeho predchodcu – Šarifa... Táto podpora sa skončila až po 11. septembri 2001, keď dali Američania Mušarráfovi na výber, či pôjde proti Talibanu, alebo proti Amerike. Práve spolupráca s Američanmi však vyniesla Mušarráfovi veľkú nepopularitu a prispela k jeho porážke. Aj toto treba vidieť. Američanom veľmi záležalo na tom, aby voľby boli demokratické – priamo na voľbách boli ako pozorovatelia traja vplyvní americkí senátori. Je však otázne, nakoľko budú víťazi volieb práve s Američanmi spolupracovať. Američania na pakistanskú neefektívnosť v boji s al-Káidou reagovali v minulosti akciami na vlastnú päsť – koncom januára napríklad americké bezpilotné lietadlo zabilo v severnom Pakistane vysokého predstaviteľa al-Káidy. A situácia sa zrejme nezmení ani po prezidentských voľbách – príklad s Usamom bin Ládinom, na ktorého by v prípade potreby nariadil útok, používa vo svojej kampani aj zahraničnopoliticky najopatrnejší kandidát Barack Obama.Pakistan má po voľbách, ktoré môžu byť krokom dopredu. Ale má problém s teroristami a má jadrové zbrane. Aj toto treba vidieť.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite