Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Minister zdravotníctva Palkovič chce od Dozornej rady VšZP opatrenia na zastavenie rastu dlhu

.tasr .zdravotníctvo

Rezort ozrejmil, že Palkovič o návrh opatrení požiadal po rokovaní dozornej rady, kde nedostal uspokojivé odpovede na otázky k problematike.

Minister zdravotníctva Palkovič chce od Dozornej rady VšZP opatrenia na zastavenie rastu dlhu SITA/Diana Černáková

minister zdravotníctva Michal Palkovič požiadal Dozornú radu štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), aby do desiatich dní predložila návrh opatrení na zvrátenie rastu dlhu poisťovne. Očakáva, že opatrenia budú spĺňať parametre, ktoré v minulosti musel spĺňať ozdravný krízový plán. TASR o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Návrh opatrení má rada vypracovať v spolupráci s Útvarom hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR, Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a rezortom zdravotníctva. Palkovič okrem toho požaduje aj realizáciu zmluvného auditu. 

Rezort ozrejmil, že Palkovič o návrh opatrení požiadal po rokovaní dozornej rady, kde nedostal uspokojivé odpovede na otázky k problematike. „Požiadal o poskytnutie informácií o tom, aké kroky uložili manažmentu VšZP na tento rok, aby sa zvrátil trend narastajúceho negatívneho základného imania. Minister dozornú radu tiež požiadal o poskytnutie informácií o tom, či a kedy dala urobiť zmluvný audit, alebo či si vyžiadala informácie o ex-ante kontrolách pred podpisom zmlúv,“ spresnilo ministerstvo.

Palkovič zároveň členov rady informoval, že je pripravený zrealizovať jednu preddavkovú platbu, ktorá pokryje náklady na analýzu stavu príjmov poisťovne od ekonomicky aktívnych osôb a nákladov na úhradu liekov. „Podmienkou je však vypracovanie návrhu krízových opatrení Dozornou radou VšZP s cieľom dodržať obchodno-finančný plán a tzv. prerozdeľovaciu vyhlášku,“ dodalo ministerstvo. Docieliť sa tak má, aby sa poskytovatelia zdravotnej starostlivosti neobávali neskorých úhrad. „Tým sa zároveň docieli, že pre pacientov bude zabezpečená adekvátna a dostupná zdravotná starostlivosť,“ doplnil rezort.

VšZP je podľa údajov Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou po prvom štvrťroku v strate 50,2 milióna eur. Palkovič už začiatkom týždňa ubezpečil, že o situácii komunikuje so všetkými zainteresovanými stranami. Generálny riaditeľ VšZP Richard Strapko deklaruje, že likvidita poisťovne je zabezpečená, rovnako ako zdravotná starostlivosť pre poistencov. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite