Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odmietanie očkovania môže viesť k opätovnému výskytu niektorých ochorení, uviedol Mikas

.tasr .zdravotníctvo

Rodičom a pediatrom treba podľa Mikasa zdôrazňovať význam pravidelného povinného očkovania.

Odmietanie očkovania môže viesť k opätovnému výskytu niektorých ochorení, uviedol Mikas SITA/Diana Černáková

odmietanie očkovania môže viesť k opätovnému výskytu infekčných ochorení a epidémií, ktoré sa na Slovensku pre systematické očkovanie už dlhodobo nevyskytovali. Upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Apeluje preto na ľudí, aby dôverovali odborníkom.

„Chápem vaše obavy z toho, ako dieťatko zvládne priebeh očkovania. (...) Netreba zabúdať na to, že vedci, epidemiológovia a lekári majú potrebné odborné vzdelanie i prax a chcú pre zdravie vašich detí to najlepšie, “skonštatoval.

Rodičom a pediatrom treba podľa Mikasa zdôrazňovať význam pravidelného povinného očkovania. "Očkovanie je najúčinnejšia prevencia proti vybraným závažným infekčným ochoreniam. Zabraňuje vzniku vážnych zdravotných komplikácií a predchádza trvalému poškodeniu zdravia po ich prípadnom prekonaní, respektíve úmrtiu," priblížil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Na Slovensku sa v súčasnosti detská populácia povinne očkuje proti desiatim ochoreniam, a to proti osýpkam, príušniciam a rubeole, záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám a pneumokokovým invazívnym infekciám. Očkovanie je hradené z verejného zdravotného poistenia. „Pediatri očkujú deti proti tým závažným infekčným ochoreniam, ktoré môžu ohroziť ich zdravie a ani dnes ich nie je možné v niektorých prípadoch úspešne vyliečiť,“ vysvetlil ÚVZ.

V Bratislave sa potvrdili dva prípady osýpok u malých detí. Ďalšie šírenie ochorenia sa zatiaľ nepotvrdilo. Deti pre ich nízky vek, respektíve zdravotné kontraindikácie neboli v rámci pravidelného povinného očkovania zaočkované. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite