Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ambulancie nemôžu vyberať poplatky za vyšetrenie, upozorňuje Asociácia nemocníc

.tasr .zdravotníctvo

Desiatky ambulancií začali od nového roka vyberať pri vyšetrení poplatky na kompenzáciu prevádzkových nákladov.

Ambulancie nemôžu vyberať poplatky za vyšetrenie, upozorňuje Asociácia nemocníc pixabay

ambulancie nemôžu vyberať poplatky za poskytovanie zdravotnej starostlivosti, alebo tým podmieňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Upozornil na to prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) Marián Petko. Viaceré ambulancie chceli v prípade nedofinancovania sektora od februára zaviesť kompenzačné poplatky. 

„Z nášho pohľadu to, čo sa teraz dva týždne hovorilo o poplatkoch, nie je v súlade so zákonom, “skonštatoval Petko. Asociácia nie je podľa neho proti poplatkom, no musia byť štátom definované, regulované a mať rovnaké pravidlá pre všetkých. „Má sa prijať legislatívny rámec tak jasne zrozumiteľný, aby z toho vyplývalo, či sa môžu, nemôžu a v akom rozsahu poplatky vyberať,“ dodal.

Desiatky ambulancií začali od nového roka vyberať pri vyšetrení poplatky na kompenzáciu prevádzkových nákladov. Žiadali o dofinancovanie sektora. Upozorňovali, že ak štát nezvýši platby pre ambulantných poskytovateľov, pridajú sa k nim aj ďalšie.

Ministerstvo zdravotníctva a ambulancie sa koncom januára dohodli na dofinancovaní sektora v objeme 283 miliónov eur. Poplatky pre pacientov by sa tak podľa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) zaviesť nemali.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite