Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nechajme to vyhniť

.šimon Jeseňák .zdravotníctvo .spoločnosť

Prokrastinácia (z latinského pro crastinus – na zajtrajšok). Presne to je taktika, ktorú súčasná poverená vláda aplikuje v princípe na akýkoľvek problém. Všetko riešime prinajlepšom o päť minút dvanásť, no zvyčajne radšej pol hodiny po dvanástej.

Nechajme to vyhniť DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA 11. október 2022, Bratislava: Minister zdravotníctva Lengvarský na brífngu zdravotníckych a pacientskych organizácií po rokovaní o situácii v slovenskom zdravotníctve.

túto taktiku využívame i v čase písania tohto článku, keď sa vláda ešte stále nedohodla s ambulantným sektorom na jeho dofinancovaní, ktoré by bolo vyššie, ako je navrhovaných šesť až sedem percent. Tie však nepokryjú zvýšené náklady jednotlivých ambulancií na ich prevádzku. Nehovoriac o tom, že ambulancie musia o svojich zamestnancov bojovať aj cez platy svojich zamestnancov (zdravotných sestier, asistentiek, recepčných). Platy v ústavnej zdravotnej starostlivosti totiž skokovo narástli a ak si chcú majitelia ambulancií udržať personál, musia platy rovnako valorizovať o desiatky percent. V opačnom prípade hrozí, že zdravotné sestry odídu do nemocníc, kde okrem zvýšených platov dostanú i stabilizačné príspevky. Platová konkurencieschopnosť ambulancií tak klesá a následky možno pocítime už začiatkom februára. 

Videnie sveta značnej časti súčasnej vlády je infikované chorobným etatizmom, čo sa prejavilo hneď v prvé dni vládnutia, keď obe dnes už padnuté vlády predložili svoje programové vyhlásenie, za ktoré by sa nemusel hanbiť nejeden sociálny demokrat. 

fetiš apokalypsy 

5. februára 2022 sme na webe časopisu .týždeň uverejnili v rámci relácie .viac slobody podcast s MUDr. Mariánom Šóthom (prezident Asociácie súkromných lekárov – ASL SR), ktorý avizoval a varoval, že nám už vo februári 2023 hrozí kolaps ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite