Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vláda v zdravotníctve fatálne zlyháva, myslí si SaS

.sita .zdravotníctvo

Vláda sa podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) na neštátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti pozerá cez prsty, nevidí pri tom pacienta.

Vláda v zdravotníctve fatálne zlyháva, myslí si SaS Boris Németh

kabinet v stredu schválil materiál, ktorým podľa liberálov priznáva zásadné manažérske zlyhania nielen bývalého vedenia ministerstva zdravotníctva. Tie môžu viesť k strate veľkej časti finančných zdrojov z Plánu obnovy a odolnosti. Pre obrovské omeškania je ohrozená aj výstavba nemocnice Rázsochy. Strana SaS to uviedla v tlačovej správe.

Problém podľa SaS vznikol ešte za vedenia Mareka Krajčího, ktorý robil všetko pre to, aby zablokoval prístup neštátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti k financiám z Plánu obnovy. Problémy ale neprestali ani po výmene vedenia ministerstva a tlaky na preferovanie projektov štátnych nemocníc pokračovali. „Nekonečné brzdenie výziev má dnes za následok, že sú tieto projekty v obrovských časových sklzoch. Vedenie hnutia OĽaNO sa jednoducho rozhodlo, že hoci neštátni poskytovatelia zabezpečujú zdravotnú starostlivosť na väčšine územia Slovenskej republiky, nemajú na nič nárok a tak sa môže stať, že o peniaze z Plánu obnovy prídeme,” upozorňuje poslankyňa Janka Bittó Cigániková z SaS.

Bývalá štátna tajomníčka Jana Ježíková, do ktorej gescie spadal Plán obnovy, už otvorene hovorí o tom, že Rázsochy jednoducho nebudú a prídeme o stovky miliónov eur. „To by bol presne taký výsledok politiky OĽaNO, pred ktorým sme od začiatku vládnutia varovali,” dodáva poslankyňa Bittó Cigániková. Rovnakú chybu vláda podľa liberálov opakuje aj pri modernizácii vozového parku záchranných zdravotných služieb, na ktorú má ísť z plánu obnovy 22 miliónov eur. „K novým sanitkám sa ale dostanú len pacienti z Bratislavy a Košíc, lebo tu pôsobia štátne záchranky. Neštátne, ktoré sa rovnako starajú o pacientov a zachraňujú životy, neuvidia ani cent,” vysvetľuje Bittó Cigániková. Záchranky v Košiciach a Bratislave pritom podľa nej spolu nezabezpečujú ani len polovicu záchranárskych posádok na Slovensku.

Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nevidí problém v tom, že financie z plánu obnovy využijú len dve štátne záchranné služby. „Tak to bolo nastavené v pláne obnovy, len dodržiavame to, čo tam bolo napísané, čo bolo odkomunikované a schválené Európskou komisiou," povedal po stredajšom rokovaní vlády.

Vláda v stredu schválila krízové opatrenia pre Ministerstvo zdravotníctva SR, ktoré je potrebné prijať na realizáciu investícií a reforiem z plánu obnovy a odolnosti. Rezort zdravotníctva podľa materiálu, ktorý na rokovanie vlády predložil vedúci Úradu vlády SR Július Jakab, pri plnení míľnikov a cieľov plánu obnovy mešká pri realizácii štyroch investícií a dvoch reforiem. Ide o investície do výstavby obnovy staníc záchrannej zdravotnej služby, obnovy vozového parku záchrannej zdravotnej služby, výstavby, rekonštrukcie a vybavenia novej siete nemocníc a investíciu do digitalizácie v zdravotníctve. Medzi meškajúce reformy patrí optimalizácia siete akútnej zdravotnej starostlivosti a nová definícia neodkladnej zdravotnej starostlivosti a reforma integrácie a financovania dlhodobej sociálnej a zdravotnej starostlivosti.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite