Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sviečky za zbytočne zosnulých vol. II

.šimon Jeseňák .zdravotníctvo .spoločnosť

Píše sa rok 2020 a v rámci predvolebnej kampane hnutie OĽaNO a jeho kandidáti zapálili pred Úradom vlády SR 5000 sviečok, ktoré symbolizovali odvrátiteľné úmrtia, za ľudí, ktorí nedostali podľa slov Igora Matoviča včasnú zdravotnú starostlivosť.

Sviečky za zbytočne zosnulých vol. II BORIS NÉMETH 31. október 2020, Bratislava: Zdravotníci na odbernom mieste v budove RTVS v Mlynskej doline počas celoplošného testovania.

len niekoľko mesiacov od tohto happeningu prepukla aj na Slovensku pandémia covidu-19 a tento happening by sa pokojne mohol zopakovať, avšak počet sviečok by za zbytočne vyhasnuté životy kvôli nadúmernosti úmrtí na covid-19 musel byť ešte vyšší, a to 26 786. Práve toľko životov vyhaslo na Slovensku aj kvôli pandémii covidu-19 medzi marcom 2020 a februárom 2022. 

Ešte v decembri 2022 predstavil kolektív autorov na čele s Petrom Pažitným novú publikáciu s názvom Nadúmrtnosť na covid-19 v kontexte rozhodnutí zdravotnej politiky (roky 2020 – 2022). Primárnym cieľom tejto publikácie bolo zistiť, koľko životov mohlo byť na Slovensku zachránených, ak by sme počas pandémie (v rozmedzí obdobia 03/2020 – 02/2022) v oblasti nástrojov zdravotnej politiky a „veľkej“ politiky postupovali tak, ako to pri zvládnutí pandémie covidu-19 dokázali najlepšie krajiny EU27. 

Ako uvádzajú autori publikácie hneď v jej úvode, „kľúčovými ukazovateľmi, na ktoré sme sa pozreli, boli úmrtnosť na covid-19 a tiež celková nadúmrtnosť v porovnaní s predpandemickým obdobím“. To, čo malo na priebehu pandémie vo všetkých doterajších vlnách zásadný vplyv, boli rozhodnutia politikov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite