Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka podpísala novelu, ktorou sa zvýšia platy lekárov

.tasr .zdravotníctvo

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok podpísala novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zvýšenie platov lekárov v nemocniciach.

Prezidentka podpísala novelu, ktorou sa zvýšia platy lekárov SITA/Branislav Bibel

zároveň sa ňou predĺži doba odmeňovania za odpracované roky praxe aj ostatným zdravotníkom z 20 na 30 rokov. Obsahuje aj zmeny vzdelávania zdravotníkov. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Koeficient minimálnej mzdy lekára bude od 1. januára 2023 pri atestovaných lekároch 2,5-násobok priemernej mzdy, pri neatestovaných lekároch 1,5-násobok. Okrem toho sa zvýši podľa odpracovaných rokov praxe. Úprava platov sa dotkne lekárov v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti alebo ambulanciách záchrannej zdravotnej služby.

Zvýšenie platov lekárov je reakciou na požiadavky lekárov, ktorí boli v hromadných výpovediach, a výsledkom rokovaní vlády s lekárskymi odborármi. Vláda a odborári podpísali v stredu (30. 11.) na Úrade vlády SR spoločné memorandum. Obe strany veria, že je to začiatok spolupráce a krok k lepšiemu zdravotníctvu na Slovensku. Parlament krátko pred podpísaním memoranda schválil zvýšenie platov. Viaceré nemocnice následne potvrdili stiahnutie výpovedí lekárov. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite