Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šimon Jeseňák: Učme sa od holandských majstrov

.šimon Jeseňák .zdravotníctvo .spoločnosť

Naše zdravotníctvo si prešlo zaujímavou premenou. Pri narodení sme mali blízko k Rusku, následne k Nemecku a v čase puberty sme sa najviac priblížili k Holandsku. Reč je pritom stále o systéme zdravotného poistenia.

Šimon Jeseňák: Učme sa od holandských majstrov PATRICK VAN KATWIJK/BSR AGENCY/GETTY IMAGES 29. október 2020 Haag, Holandsko: Kráľ Willem-Alexander na návšteve na covidovom oddelení v miestnej nemocnici. Slovensko môže o zdravotníctve, aké majú západné štáty, len snívať.

do roku 1989 fungovalo československé zdravotníctvo na princípe Semaškovho systému zdravotného poistenia, ktorý bol budovaný v Rusku a bol založený po prvej svetovej vojne ako univerzálny a bezplatný zdravotný systém. 

Tento systém minimálne deklaroval, že zdravotná starostlivosť je bezplatná, no vytváral priestor pre šedú ekonomiku, pričom sa úplne potlačila zodpovednosť jednotlivca za svoje zdravie. Tento systém bol centrálne riadený a potlačil – ako takmer všetko za boľševika – všetko súkromné. Po Nežnej revolúcii sa náš zdravotný systém transformoval na Bismarckov systém zdravotného (a sociálneho) poistenia (poistný systém), ktorého kľúčovým prvkom bola solidarita financovaná z povinných odvodov z miezd a platov. Zamestnanci platia 2/3 odvodov a zamestnávatelia 1/3.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite