Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Univerzitná nemocnica Bratislava už neobjednáva pacientov na operácie v decembri

.tasr .zdravotníctvo

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku, už neobjednáva pacientov na plánované operácie od 1. decembra. Pacientov začala informovať o obmedzení príjmov na plánované hospitalizácie. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Univerzitná nemocnica Bratislava už neobjednáva pacientov na operácie v decembri wikipedia/Roman whuke

„včera v poobedňajších hodinách sme obdržali z ministerstva zdravotníctva list, ako ďalej postupovať. Pripravili sme pokyn riaditeľa na prípravu prechodu nemocnice na krízový režim od 1. decembra. Nemocnica začala pacientov informovať v prípade, že nedôjde k dohode medzi vládou a Lekárskym odborovým združením a lekári nestiahnu výpovede,“ uviedla pre TASR Kliská. 

V súčasnosti nemocnica ešte poskytuje zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu, pacientov však už na plánované operácie od 1. decembra neobjednáva. „Denne (pracovné dni) operujeme približne 160 pacientov, z toho približne 130 sú plánované výkony. To znamená, že za päť dní by takto bolo odložených približne 650 plánovaných operácií,“ ozrejmila hovorkyňa.

K dnešnému dnu UNB eviduje 477 výpovedí. „Čo je o 31 menej v porovnaní s poddanými hromadnými výpoveďami. 31 lekárov teda výpoveď už stiahlo,“ priblížila Kliská. UNB pripravila niekoľko alternatív krízového fungovania nemocníc, upozorňuje však, že pri odchode viac ako 470 lekárov bude ťažké zostaviť služby. „V takomto prípade by napríklad operatíva bežala iba na akútne stavy,“ vysvetlila hovorkyňa. 

UNB verí, že k dohode medzi vládou a lekármi dôjde. „V opačnom prípade počkáme na rozhodnutie ministerstva zdravotníctva o pozastavení plánovaných výkonov, následne pristúpime k informovaniu pacientov, ktorí majú naplánovanú operáciu po 1. decembri, o odklade ich výkonu,“ doplnila Kliská. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite