Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Až tretina nákupov veľkých nemocníc sa deje v súťažiach s jediným uchádzačom

.sita .zdravotníctvo

Transparency international Slovakia spracovala viac ako dvetisíc tendrov desiatich veľkých nemocníc na Slovensku za posledných 6,5 roka.

Až tretina nákupov veľkých nemocníc sa deje v súťažiach s jediným uchádzačom SITA/ŽSK

až tretina nákupov veľkých nemocníc cez obstarávanie sa deje v súťažiach s jediným uchádzačom. V Univerzitnej nemocnici v Košiciach, Národnom ústave detských chorôb, FNsP Nové Zámky a Univerzitnej nemocnice v Bratislave objem takto „vysúťažených“ tovarov, služieb a prác dokonca presahuje 50 percent. Vyšší počet uchádzačov pritom znamená tlak na nižšiu cenu a vyššiu úsporu. Na sociálnej sieti na to upozorňuje Transparency International Slovensko (TIS).

TIS poukazuje aj na bizarné prípady, keď si k obstarávaniu v Nových Zámkoch museli privolať jazykovedca. Taktiež poukázali na pofidérnu zákazku na opravu výťahov v bratislavskom Národnom ústave detských chorôb, keď súťaž vyhrala matematicky podkutá firma s ponukou o stotisíc eur drahšou ako konkurencia. Nastaviť ideálne verejné obstarávanie je podľa TIS veľmi komplexná a zložitá činnosť, pri ktorej verejní obstarávatelia môžu spraviť mnoho chýb, ktoré môžu byť v konečnom dôsledku neefektívne pre nemocnice.

„Tieto chyby nemusia byť iba výsledkom korupcie, ale môžu vyplývať aj z neodbornosti, nedostatočných skúseností a komplikovanosti procesu verejného obstarávania," upozorňuje TIS. Tvrdí, že aj z tohto dôvodu je potrebné, aby na súťaže verejného sektora za miliardy eur ročne precízne dohliadal nielen Úrad pre verejné obstarávanie, ale aj médiá, mimovládne organizácie či verejnosť.

Cez verejné obstarávanie hľadajú najväčšie nemocnice každý rok dodávateľov pre tovary, služby a práce za takmer 100 miliónov eur. Táto suma predstavuje asi 15 % ich faktúr, no ide o tie najväčšie a často aj najatraktívnejšie nákupy. TIS zanalyzovala viac ako dvetisíc tendrov desiatich veľkých nemocníc za posledného 6,5 roka na Slovensku. Z desiatky najväčších nemocníc boli podľa TIS za ostatných šesť rokov najotvorenejšie súťaže vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Prešove. Prilákať dokázali v priemere 3,4 uchádzača. Naopak, v Národnom ústave detských chorôb a Univerzitnej nemocnici v Košiciach sa do obstarávaní hlásilo v priemere len 1,7 záujemcov, čiže polovica oproti nemocnici v Prešove.

„Súťaže schopné pritiahnuť viacerých dodávateľov by mali byť v záujme každej nemocnice a teda aj vo verejnom záujme," tvrdí TIS a dodáva, že vyšší počet uchádzačov znamená tlak na nižšiu cenu a ušetrené peniaze môžu následne nemocnice investovať do lepších podmienok.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite