Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Comeback Mareka Krajčího na ministerstvo?

.šimon Jeseňák .zdravotníctvo

Tlak na vládu zo strany Lekárskeho odborového združenia narastá. V hre sú možné výpovede viac ako 2 100 lekárov. Na včerajšom rokovaní sa LOZ s vládou zatiaľ na ich požiadavkách nedohodlo, no rokovania majú pokračovať ďalej.

Comeback Mareka Krajčího na ministerstvo? SITA/Kancelária Národnej rady SR Exminister zdravotníctva Marek Krajčí

exminister Marek Krajčí minulú nedeľu v relácii TV Markíza Na telo nevylúčil svoj návrat do kresla ministra zdravotníctva, z ktorého po masívnom tlaku koaličných strán, ako i takmer kompletného zdravotníckeho sektora odstúpil. Súčasný minister zdravotníctva je dlhodobo terčom útokov predsedu strany a ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktorá ho však do funkcie nominovala. Vo veľkej ankete sme sa pýtali stakeholderov v zdravotníctve, či by návrat Mareka Krajčího na ministerstvo uvítali alebo sa, naopak, jeho potenciálny návrat spája s obavami.

dušan Zachar, riaditeľ INEKO 

Myslím si, že exminister Marek Krajčí napokon nevstúpi dvakrát do tej istej rieky, čo sa týka jeho ministrovania, ale pokojne sa môžem mýliť, lebo momentálna slovenská politika je značne nepredvídateľná. Skôr ale predpokladám, že sa môže uchádzať o funkciu predsedu parlamentného zdravotníckeho výboru.

Pre sektor zdravotníctva by prípadný návrat Mareka Krajčího do ministerskej stoličky znamenal v priemere aj návrat horšej komunikácie, horšieho manažérskeho štýlu a „štábnej kultúry“ na ministerstve, presadzovanie rôznych ideologických riešení a centralistickejších, paternalistickejších, diskriminačných a nedostatočne vyargumentovaných opatrení, vyplývajúcich z exministrovej až extrémnej nedôvery voči niektorým aktérom pôsobiacim v zdravotníctve, ktorá pôsobí niekedy skoro až ako „prezumpcia viny“ všetkého súkromného v zdravotníctve a všetkého, čo dokáže vygenerovať v zdravotníctve zisk. Do vedenia rezortu by sa vrátil étos ešte väčšieho aktivizmu a „svätej vojny“ proti zisku, súkromnému vlastníctvu, súťaživosti, konkurencii a efektívnosti v zdravotníctve, čo by podľa mňa nebolo prínosom.

andrea Letanovská, podpredsedníčka strany Spolu a primárka Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v Národnom onkologickom ústave 

Boris Németh

V poslednom čase som sledovala zvýšenú aktivitu Mareka Krajčího v médiách a pripisovala som to jeho netrpezlivému vyčkávaniu na odvolanie predsedníčky výboru NR pre zdravotníctvo Janky Bittó Cigánikovej. Už toľkokrát „to mal sľúbené“ a tak veľmi „mu tá stolička patrí“, a stále nič. Teraz to konečne malo prísť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite