Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministerstvo zdravotníctva chce navýšiť počet študentov lekárskych fakúlt

.sita .zdravotníctvo

Bez navýšenia finančných prostriedkov to však bude podľa ministra zdravotníctva zložité.

Ministerstvo zdravotníctva chce navýšiť počet študentov lekárskych fakúlt SITA/Branislav Bibel

ministerstvo zdravotníctva SR chce riešiť nedostatok zdravotníckych pracovníkov aj zvýšením počtu slovenských študentov medicíny na lekárskych fakultách. Iniciovalo preto rokovanie na úrovni ministerstiev financií, zdravotníctva a školstva o možnostiach navýšenia finančných prostriedkov pre lekárske fakulty, ktoré sa uskutoční v utorok 25. októbra. Informoval o tom rezort zdravotníctva.

Skutočnosť, že vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov patrí medzi priority rezortu, dokazuje aj široká diskusia naprieč odbornými či stavovskými organizáciami. Zástupcovia vedenia rezortu zdravotníctva už pred dvoma týždňami o tejto problematike rokovali s vedením jednotlivých lekárskych fakúlt na Slovensku. Tí skonštatovali, že vysoké školstvo je síce kvalitné, ale finančne dlhodobo poddimenzované.

„Otázka reformy vzdelávania zdravotníckeho personálu patrí medzi priority ministerstva, riešime možnosti navýšenia počtu študentov medicíny, ako aj spôsoby, ako mladých lekárov na Slovensku následne aj udržať. V spolupráci s ostatnými ministerstvami chceme diskutovať o možnostiach a prostriedkoch na zvýšenie počtu slovenských študentov všeobecného lekárstva,“ uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Bez navýšenia finančných prostriedkov však bude tieto kroky podľa neho veľmi zložité uskutočniť.

K získavaniu zdravotníckeho personálu na Slovensku by mohol pomôcť podľa ministerstva zdravotníctva aj diskutovaný program spolupráce so zahraničnými strednými a vysokými školami zdravotníckeho zamerania.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite