Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zdravotnícki odborári v otvorenom liste vyzvali ministra Lengvarského na osobné stretnutie

.sita .zdravotníctvo

Chcú prediskutovať aktuálny postup rezortu v riešení platov zdravotníkov.

Zdravotnícki odborári v otvorenom liste vyzvali ministra Lengvarského na osobné stretnutie SITA/Branislav Bibel

slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ ZaSS) v otvorenom liste ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému označil minulotýždňové rokovania na úrade vlády bez prvého človeka v rezorte zdravotníctva a bez zástupcov SOZ ZaSS za ignorovanie a dehonestáciu. Keďže nespokojnosť ľudí rastie, predseda SOZ ZaSS Anton Szalay je pripravený na osobné stretnutie a žiada ministra zdravotníctva o možnosť prediskutovať aktuálny stav rokovaní a postup rezortu v riešení platov v zdravotníctve.

„Po vyjadrení ministra financií (Igora Matoviča, pozn. SITA) zdravotníci očakávajú 500 eur príspevok na krytie inflácie, ale na nich sa nevzťahujú minulý týždeň podpísané kolektívne zmluvy. Osobne by som bol rád, ak by sme tieto záležitosti mohli spoločne prediskutovať,“ píše Anton Szalay v otvorenom liste. Ako uvádza, už rok prebiehajú rokovania o zmene koeficientov pre zdravotníckych pracovníkov na ministerstve zdravotníctve a následne i rokovania na ministerstve financií. Legislatívny návrh na zvýšenie základnej zložky všetkým 27 profesiám ani jeho finančné krytie zatiaľ neboli zverejnené.

Ďakovanie zdravotníkom na balkónoch podľa Szalaya nestačí, rovnako ani vylepovanie srdiečok v oknách panelákov. „Som si vedomý, že je dovolenkové obdobie, mnohí zabezpečujú chod zariadení s vypätím síl a hádam aj očakávaním, že sa niečo s ich odmeňovaním zmení k lepšiemu. To očakávajú aj nezdravotnícki zamestnanci v nemocniciach,“ píše sa v otvorenom liste.

Rokovanie o mzdách sa uskutočnilo 14. júla za účasti premiéra Eduarda Hegera a ministra financií Igora Matoviča, avšak bez zástupcov stavovských organizácií.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite