Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Martinská nemocnica má podľa Cigánikovej najprepracovanejší projekt na podporu z Plánu obnovy

.sita .šimon Jeseňák .zdravotníctvo

Projekt martinskej nemocnice spĺňa všetky kritériá, vo všetkých variantoch s ňou ráta optimalizácia nemocničnej siete a jej aktuálna spádovosť je 670-tisíc pacientov.

Martinská nemocnica má podľa Cigánikovej najprepracovanejší projekt na podporu z Plánu obnovy SITA/Jana Birošová

výstavba novej martinskej nemocnice prináša jeden z najväčších úžitkov, ako sa môžu peniaze z Plánu obnovy minúť. Na piatkovom tlačovom brífingu po návšteve členov zdravotníckeho výboru Národnej rady SR v Univerzitnej nemocnici v Martine to povedala jeho predsedníčka Jana Bittó Cigániková.

„To, kam pôjdu peniaze z Plánu obnovy, by nemalo závisieť od toho, kto nemocnicu vlastní, ani od nejakého politického rozhodnutia, rozhodovať by sme sa mali na základe dostupných dát. Jediné, na čom by malo záležať, je výsledný osoh pre občanov," skonštatovala Bittó Cigániková. Projekt martinskej nemocnice podľa nej spĺňa všetky kritériá, vo všetkých variantoch s ňou ráta optimalizácia nemocničnej siete a jej aktuálna spádovosť je 670-tisíc pacientov, pričom v niektorých špecializáciách je to až cez 1 milión pacientov.

Výstavbu nemocnice z Plánu obnovy podporuje aj predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. „Ani jeden z nás po dnešnom stretnutí nemá pochybnosť o tom, či táto nemocnica je alebo nie je dostatočne pripraveným projektom na čerpanie financií z Plánu obnovy. Všetci vnímame potrebu novej nemocnice hlavne pre zabezpečenie kvalitnejšej a modernejšej zdravotnej starostlivosti," podotkla Jurinová. Podľa informácií .týždňa však ešte nie je isté, či štát podporí výstavbu nemocnice v Martine z Plánu obnovy. Podľa našich informácií sa možnosť realizácie výstavby v Martin nachádza len jednom z dvoch finálnych návrhov toho, ako a a komu budú finančné prostriedky z Plánu obnovy poskytnuté. Pôvodne sa mala finálna verzia Plánu obnovy prerokovať na koaličnej rade a vláde už tento týždeň, no kvôli eskalácii napätia vo vnútri koalícii sa tento bod doposiaľ neprerokoval. Podľa hovorkyne ministra Lengvarského Petry Lánikovej chce ministerstvo finálnu verziu predložiť na vládu najneskôr 15.06.2022.

Ministerstvo zdravotníctva SR plánuje postaviť novú univerzitnú nemocnicu v Martine za 396 miliónov eur s DPH. Výstavba novej nemocnice sa má začať v roku 2024, s jej dokončením sa ráta v roku 2026. Projekt predpokladá optimalizáciu lôžkového fondu, ktorý po otvorení novej nemocnice klesne z dnešných 838 na 660, pričom sa skráti priemerná lehota hospitalizácie a zvýši priemerná obložnosť.

Ak sa však nemocnica v Martine začne stavať až začiatkom roku 2024, tak hrozí reálne riziko, že sa stavebné práce nestihnú dokončiť do Q2 2026 a tým pádom hrozí i to, že z Plánu obnovy nebudú refudnované všetky náklady spojené s výstavbou nemocnice. Pre porovnanie, výstavba nemocnice Bory, už trvá viac ako šesť rokov a jej otvorenie je naplánované až v roku 2023. Postaviť nemocnici za menej ako tri roky je teda mimoriadne ambicióznym plánom a jeho úspešná realizácia si bude vyžadovať priam ideálne laboratórne podmienky. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite