Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Plán obnovy a jeho finále

.šimon Jeseňák .zdravotníctvo

Dnes 7. 6. 2022 by mal byť na koaličnú radu predložený plán ministerstva zdravotníctva, ktorý koaličnej rade navrhne, ktoré nemocnice z Plánu obnovy budeme na Slovensku stavať v profile shell and core a ktoré sa minimálne pokúsime postaviť v profile full-fit-out.

Plán obnovy a jeho finále SITA/Úrad vlády SR

podľa informácií, ktoré získal časopis .týždeň, by mal dnes minister Lengvarský predložiť na koaličnej rade jednu z dvoch finálnych verzií toho, ktoré nemocnice a v akom profile budeme na Slovensku z Plánu obnovy stavať. 

Hovorkyňa ministra Lengvarského Lániková pre .týždeň uviedla, že ministerstvo má v pláne predstaviť tieto plány v čo najkratšom možno čase.  Podľa informácií .týždňa by sa mal tento zámer dostať na dnešnú koaličnú radu. Táto informácia však platila len približne do 16:30. 

Medzičasom strana SaS vydala nasledovné vyhlásenie: Dočasne sa prestávame zúčastňovať na koaličných radách Predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS) sa v záujme upokojenia celospoločenskej situácie dočasne od dnešného dňa prestávajú zúčastňovať na rokovaniach koaličných rád. „Vidíme, že celé Slovensko potrebuje oddych od koaličného hašterenia. Našou prioritou je konštruktívny dialóg a nie počúvanie urážok od Igora Matoviča. Na koaličných radách sme od neho neustále vystavení opakovaným osobným útokom. Koalícia je však o rovnocenných partneroch, ak si to líder OĽaNO neuvedomuje, nevidíme žiaden zmysel chodiť na rokovania koaličnej rady. Zasadnutí vlády sa samozrejme zúčastňovať budeme, rovnako sme aj všetci štyria ministri SaS kedykoľvek a v plnom rozsahu k dispozícii premiérovi Eduardovi Hegerovi,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

V prípade, ak sa SaS nebude zúčastňovať koaličnej rady, sú v hre viaceré scenáre. Minister Lengvarský nepredloží žiaden návrh a rozhodnutie sa odloží. Druhá alternatíva je, že minister zámery predloží, čo by mohlo znamenať, že Sme Rodina, Za ľudí a OĽaNO schvália jednu z alternatív, ktoré rozoberáme nižšie. Tou preferovanou alternatívou by teda podľa mentálneho nastavenia zvyšku koalície bolo, že všetky finančné prostriedky z Plánu obnovy budú môcť čerpať výhradne štátne nemocnice.

verzia 1: Štát Über Alles

V Pláne obnovy sa explicitne uvádza, že financie z Plánu obnovy budú môcť čerpať en bloc všetky nemocnice bez ohľadu na vlastnícku štruktúru. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite