Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nedeľná homília: Prázdny oltár civilizácie

.daniel Pastirčák .video

Človek už svojim narodením vstupuje do diela, ktoré tu vytvárali generácie pred ním. Rodí sa do pôrodnice. S prvým slovom na jazyku preberá komunikačný systém svojich predkov. Formujú ho vzdelávacie inštitúcie. Od štátu dostane preukaz totožnosti a rodné číslo. Zaradí sa na trh práce a vstúpi do výrobného procesu. Nevyberal si to je mu to dané.

Kým je civilizácia živá, je nehotová, niečo sa búra, niečo sa stavia. Pokiaľ trvá, podstupuje krízy. Dnes však čelíme čomusi zásadnejšiemu než sú otrasy, čo sprevádzajú proces rastu. Hrozivo veľké skupiny ľudí sa cítia byť našej civilizácii odcudzené. Narastá fenomén antisystému. 

V masovom rozsahu sa šíri nutkavé podozrenie, že za tým cudzím mechanizmom sa skrýva nejaký prefíkaný strojvodca, povedzme Soroš. Prisudzuje sa mu takmer božská moc. Svetu vtláča neprehľadnú podobu, aby mohol manipulovať s nevedomými masami. Antisystém je hysterickým výkrikom: Nie! Tej hry sa nechcem zúčastniť. Postavím sa za čokoľvek, len nech je to proti systému, ktorý mi nedáva žiadny zmysel. V kríze je dnes samotný zmysel civilizácie. 

  • Slovo: Daniel Pastirčák
  • Nahrávka: Dávid Laco

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.daniel Pastirčák .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite