Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nedeľná homília: 2. Advent – Odvaha pokory

.daniel Pastirčák .video

Postupne zapaľujeme sviece adventných cností: Otvorenosť, odvaha, trpezlivosť, bdelosť. Nemôžem pri to nemyslieť na sestry a bratov Ukrajiny. V nich najjasnejšie horí plameň všetkých adventných cností. A najviac zo všetkých cnosť odvahy.

Je december príde január. Rusko nám hrozí zimou. Kvôli vzdoru Ukrajiny budeme trpieť zimou. Sťažujú sa naši ľudia: Nech sa vzdajú, bude mier a mi budeme v teple. Na Ukrajine zatiaľ otcovia, synovia, dcéry i matky pochovávajú zavraždené telá svojich milovaných do studenej zeme. Spamätajme sa! Oni bojujú i za našu slobodu, a my sa bojíme zimy? Dnes život od nás viac než čokoľvek iné požaduje cnosť odvahy. 

Odvaha je však riskantná. Načo nám je taká cnosť? Odvaha riskuje život, aby život chránila. Zachraňuje pre nás všetko, pre čo je život hodný žitia: Pravdu, spravodlivosť, lásku, slobodu. No my sme už dávno stratili prvú naivitu detí. Vieru vo víťazstvo dobra nad zlom, sme odložili ako detskú rozprávku. Ide nám iba o jedno, aby sme pohodlne prežili. Potrebujeme prekonať cynizmus. Dospieť k druhej naivite. Odvážne sa postaviť za pravdu a dobro, aj keď vieme čo nás to bude stáť. 

  • Slovo: Daniel Pastirčák
  • Čítanie biblického textu: Daniel Laco 
  • Nahrávka: Pavol Jurčo

Biblický text: 1. Kráľ 19: 3 – 15, Mal 3: 23 – 24, Ján 1: 19 – 28, Ján 3: 26 – 30

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.daniel Pastirčák .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite