Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Film „Slobodní“​ pomáha vysporiadať sa s totalitou 20. storočia na Slovensku​​

.michal Oláh .video

Nový slovenský dokumentárny film o tom, ako človek môže zmeniť svet, ale nemôže to urobiť sám. Príbeh priateľstva Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla, ktorých nazývali „generálmi tajnej cirkvi”, a ktorí zohrali významnú úlohu v boji proti totalite v Československu. Kritickí boli už voči Slovenskému štátu a zapojili sa do Slovenského národného povstania.

Po príchode komunizmu boli prenasledovaní a strávili dlhé roky vo väzení. Napriek tomu po prepustení pokračovali vo svojej činnosti. Zakladali „krúžky", malé ostrovy slobody, kde mohli ľudia slobodne myslieť a veriť. Šírili režimom zakázanú literatúru, vydávali samizdaty, iniciovali viaceré podpisové akcie, púte a zhromaždenia. 

Jedným z vrcholov ich úsilia bola Sviečková manifestácia, ktorej sa zúčastnili tisíce ľudí a nenásilne prejavili protest proti komunistickému režimu. O tejto udalosti vtedy hovoril celý svet. Neskôr sa ich hnutie aktívne zapojilo do Nežnej revolúcie. Film rozpráva príbeh kresťanského disentu na pozadí dejín 20. storočia na Slovensku. Zároveň je príbehom hľadania osobnej vnútornej slobody, ktorú je možné si zachovať v každom režime a za každých okolností.

Hostia: 

  • Slavomír Zrebný – scenárista a režisér filmu Slobodní 
  • František Neupauer – historik a odborník na podzemnú cirkev, predseda OZ Nenápadní hrdinovia 
  • Vladimír Krčméry – pamätník podzemnej cirkvi a rodinný príslušník Silvestra Krčméryho

Moderuje: Michal Oláh

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.michal Oláh .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite