Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nedeľná homília: Vstaň a poď!

.daniel Pastirčák .video

Meditácia nad Piesňou Šalamúnovou. Už 73 tri dní, žijeme na hraniciach vojny. Dennodenne prichádzajú šokujúce svedectvá o brutalite zla. Prichádzajú však i správy o prejavoch nezištného dobra, ktoré to zlo v ľuďoch prebudilo. 15 ročný chlapec z Odesy pri nálete utekal najprv varovať susedov. Im pomohol, no sám prišiel o život. Azda najsilnejší je príbeh Volodymira Zelenského. Pre väčšinu z nás to bol neznámy zabávač.

Vo filme Sluha ľudu hral postavu, ktorá sa nechtiac stala prezidentom. Potom ho naozaj za prezidenta zvolili. Za krátko Ukrajinu napadli ruské vojská.  Scéna ako z gréckej tragédie. Bývalý herec stojí  pred osudovou voľbou. Keď mu Američania ponúknu lietadlo, odkáže im: Nepotrebujem odvoz ale zbrane. Rozhodol sa – stal sa sluhom ľudu, dušou Ukrajiny. 

Prebudila sa v ňom sila, o ktorej azda ani sám nevedel. Jeho slová majú váhu, sú totiž kryté životom. Občas nastane taký okamih: sme volaní na cestu,  ktorá nás presahuje. Vstaň a poď! Kde vziať odvahu?  Pomôže nám tu azda láska? Iba ten kto nežije pre seba, dokáže prekonať zbabelosť a povedať  – áno. Pokračujeme v meditáciách nad Veľpiesňou. Text nám predkladá práve toto: Napätie medzi  váhaním duše a  odvahou lásky.

  • Slovo: Daniel Pastirčák 
  • Hudba: Ronald Šebesta – klarinet 
  • Strih: Pavol Jurčo

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.daniel Pastirčák .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite