Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nedeľná homília: Láska a moc

.daniel Pastirčák .video

Meditácia nad Piesňou piesní 1. Podľa Patriarchu Kirilla Rusko na Ukrajine bráni kresťanské hodnoty proti skazenému Západu, ktorý presadzuje práva homosexuálov. Obludné zneužitie náboženstva iste šokovalo i tých konzervatívcov, ktorí tradičné hodnoty zvyknú stavať do konfliktu so slobodou a občianskymi právami.

Aby sme lepšie porozumeli Ukrajine, pozreli sme si s Jarkou dokument o Euromajdane. Po prerušení rokovaní o integrácii do Európskej únie na kyjevské Námestie nezávislosti vyšli prvé tisícky ľudí. Prevažne študenti, mladí ľudia, takmer deti. Policajné jednotky ich rozháňali kovovými obuškami. Útočisko našli v kyjevskom Kláštore svätého Michala. Námestie sa o pár dní zaplnilo staršími ľuďmi, rodičmi i starými rodičmi. 

Do ulíc ich vyhnala láska k napadnutým deťom, obava o ich ohrozenú budúcnosť. Zástup rástol. Do protestov sa zapojilo takmer milión Ukrajincov. Na uliciach vydržali počas zimných mesiacov až do jari, keď Janukovyčova vláda padla. Hoci protesty vyústili do krvavých konfliktov, sila, ktorá tým ľuďom pomáhala vydržať, nepramenila v prvom rade z hnevu, ale  z neústupnej lásky. Proti vôli k moci, ktorá zotročuje podmaniteľov i podmanených, treba uhájiť slobodu lásky.

  • Homília: Daniel Pastirčák 
  • Spev k meditácii: Juraj Adamuščin  
  • Vizuál k meditácii: Marc Chagall – Obrazy z cyklu Pieseň piesní.
  • Strih: Pavol Jurčo  
Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.daniel Pastirčák .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite