Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Homília Daniela Pastirčáka: Medzi hlavou a pohlavím

.daniel Pastirčák .video

Predstavte si, že v kníhkupectve objavíte knihu s názvom Učiteľ múdrosti. Text na zadnej strane prebalu zhrnie obsah knihy v dvoch vetách. Cituje pri tom autora: Hľadal som múdrosť no zostala mi vzdialená. Iba k tomuto som dospel: Porovnával som jedno s druhým, túžil som nájsť zámer v usporiadaní vecí, no nenašiel som ho. Kohelet, ako autor, sa trochu vymyká zo zvyklostí našej doby. Otvorene priznáva, že zámer knihy sa mu nevydaril. Knihu nepíše ako projekt, ktorý má vydavateľa presvedčiť.

Ktoré vydavateľstvo by mohlo mať záujem o knihu múdrosti, kde sa autor priznáva, že múdrosť nemá? Prezieravý autor si robí reklamu, nenápadne ju vloží do textu knihy. Na čitateľa, je teba zapôsobiť, preukázať, že ponúka čosi, čo nik iný nemá. Nedávno som čítal poviedky istého psychoterapeuta. Neopomenul v nich uviesť cenu, ktorú klient za hodinu psychoterapie zaplatí.

Sám seba v knihe cituje ako autoritu, a nezabudne spomenúť i klientov, ktorí si hodiny u neho objednali, len preto, že čítali jeho múdre knihy. Autorský projekt je tu priehľadne jasný, všetko do seba zapadá a slúži svojmu účelu.

Kohelet svoj text nepíše, aby si zabezpečil obživu, azda preto si môže dovoliť, priznať sa k tomu, čo by malo zostať zamlčané. Oplatí sa čítať takúto nevydarenú knihu?

Slovo: Daniel Pastirčák

 Čítanie z knihy Kohelet:  Táňa Pauhofová

 Hudobná improvizácia: Boris Lenko – akordeón 

 Kamera: Debora Pastirčáková

 Strih: Pavol Jurčo

Kúpte si knihu rozhovorov s Danielom Pastirčákom a Michalom Oláhom.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.daniel Pastirčák .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite