Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Naprogramované zabíjať

.mario Homolka .video

Čo urobí samoriadiace auto, keď jediným riešením ako zachrániť 10 chodcov bude zabiť nevinného okoloidúceho? Elena Akácsová o tom debatuje s Michaelom Kasardom a Alexom Mravčákom.

Predstavte si, že si kupujete nové auto. Už ste predavačovi povedali, že chcete červené, s koženými sedačkami, s naladenými Jemnými melódiami a Rádiom_FM, keď sa vás opýta, či si prajete v prípade kolízie s nečakanou skupinkou chodcov, pred ktorou sa už nedá zabrzdiť, túto skupinku zabiť, alebo sa jej vyhnúť a vraziť do nevinného okoloidúceho, alebo radšej do múra s tým, že to asi neprežijete.

Nie, nie je to pritiahnuté za vlasy. Je to iba ad absurdum dotiahnutá dilema zo štúdie, ktorá nedávno vzbudila diskusie na internete. Účastníci štúdie by samozrejme volili vyšší princíp – zachovať život chodcov. Problém je však v tom, že takéto morálne auto, by si sami nekúpili. Takáto veľmi hypotetická situácia môže na dlhú dobu zastaviť predaj autonómnych áut a to i napriek tomu, že takéto autá sú už v podstate reálne a oveľa bezpečnejšie ako keď ich šoférujú ľudia.

O autonómnych autách a ich budúcnosti sme sa rozprávali s našimi dvoma spolupracovníkmi, Alexom Mravčákom, ktorý do .týždňa píše o technológiách, a s Michaelom Kasardom, ktorý zas píše o autách.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.mario Homolka .video
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite