Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Skylab: Prvý servis na obežnej dráhe

.juraj Petrovič .veda .veda

Pete Conrad bol veteránom vesmírneho programu. Člen druhej skupiny astronautov, ktorú NASA v roku 1962 vybrala pre programy Gemini a Apollo, mal pritom v detstve veľké problémy skončiť strednú školu. Bol totiž dyslektikom v dobe, keď nikto o tejto poruche nič nevedel. Deti, ktoré ňou trpeli, boli jednoducho považované za hlúpe či nesústredené. Napriek tomu, že letel v dvoch misiách Gemini a s Apollom 12 pristál na Mesiaci, považoval Skylab 2 za svoj najväčší úspech.

Skylab: Prvý servis na obežnej dráhe NASA 15. máj 1973 Florida, USA: Posádka misie Skylab 2 Pete Conrad, Joseph Kerwin a Paul Weitz v Kennedyho vesmírnom stredisku. Za nimi je raketa Saturn IB, ktorá ich má dopraviť na obežnú dráhu.

pete Conrad, vlastným menom Charles, sa narodil do bohatej rodiny realitného makléra. Hospodárska kríza tridsiatych rokov ale rodinu pripravila o bohatstvo a o niekoľko rokov neskôr Petov otec rodinu opustil. Napriek problémom s dyslexiou ho jeho matka podporovala v štúdiu, pretože videla, že je mimoriadne inteligentný. Po zmene školy si našiel spôsob, ako napriek hendikepu študovať, a výsledky sa dostavili veľmi rýchlo. K lietaniu sa dostal cez svoje letné zamestnanie ako mechanik na malom letisku Paoli Airfield v Pennsylvánii. Túžil sa stať pilotom, ale nemal na zaplatenie pilotného kurzu. Jedného dňa na letisku pristála s poškodeným lietadlom známa letkyňa. Conrad jej pomohol opraviť lietadlo, a keď mu ponúkla odmenu za rýchlu a kvalitnú pomoc, vypýtal si namiesto nej pilotné hodiny. Tak sa mu podarilo získať pilotný preukaz ešte skôr, ako zmaturoval. 

Po vyštudovaní vysokej školy a tréningu v US Navy sa stal skúšobným pilotom. To bola kategória ľudí, ktorú NASA pozvala do prvého výberu astronautov. Cez prvý výber síce neprešiel, rovnako ako jeho spolužiak z pilotnej školy Patuxent River v Texase Jim Lovell, ale spolu s Lovellom a ďalšími sa dostal do druhej skupiny astronautov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite