Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NASA: Pošlite svoje meno k Jupiterovmu mesiacu!

.nASA .juraj Petrovič .veda

NASA vyzvala verejnosť, aby pridala svoje mená k originálnej básni venovanej misii NASA Europa Clipper predtým, ako sa vesmírna loď vydá na cestu k Jupiterovmu mesiacu Europa v októbri 2024. Báseň a mená budú ako správa vo fľaši, ktorá precestuje miliardy kilometrov, zatiaľ čo bude misia skúmať, či oceán, o ktorom sa predpokladá, že leží pod ľadovou kôrou Europy, môže podporovať život.

NASA: Pošlite svoje meno k Jupiterovmu mesiacu! NASA

v rámci kampane „Posolstvo vo fľaši“ budú mená, prijaté pred 23:59 hod. 31. decembra 2023, vyznačené na mikročipe spolu s básňou „Chvála záhady: Báseň pre Europu“, ktorú napísala poetka a U.S. Poet Laureate Ada Limón.

Pridať svoje meno, prečítať si báseň a vypočuť si, ako ju Ada Limón recituje v animovanom videu, je možné na nasledujúcom linku:

https://go.nasa.gov/MessageInABottle

Stránka tiež umožňuje účastníkom vytvoriť a stiahnuť si prispôsobiteľný suvenír – ilustráciu ich mena na odkaze vo fľaši oproti vyobrazeniu Europy a Jupitera – na pripomenutie si tohto zážitku. Účastníkom tiež NASA odporúča zdieľať svoje nadšenie na sociálnych sieťach pomocou hashtagu #SendYourName.

„‚Správa vo fľaši‘ je zblížením vedy, umenia a technológie a sme nadšení, že sa môžeme podeliť so svetom o príležitosť byť súčasťou cesty Europa Clipper,“ povedala Nicola Fox, zástupkyňa administrátora pre vedecké misie NASA. „Páči sa mi myšlienka, že naše mená budú cestovať cez našu slnečnú sústavu na palube vesmírnej lode odolnej voči žiareniu, ktorá sa snaží odhaliť tajomstvá zamrznutého Jupiterovho mesiaca.“

Kampaň „Message in a Bottle“ je podobná iným projektom NASA, ktoré umožnili desiatkam miliónov ľudí poslať svoje mená na palube Artemis I a niekoľkých vesmírnych sond na Mars. Čerpá z dlhej tradície agentúry zasielania inšpiratívnych správ na vesmírnych lodiach, ktoré skúmali našu slnečnú sústavu aj priestor mimo nej. V duchu Zlatej platne na sondách Voyager, ktoré obsahujú časovú kapsulu zvukov a obrázkov, aby sprostredkovali rozmanitosť života a kultúry na Zemi, je cieľom programu podnietiť predstavivosť ľudí na celom svete.

„Inšpirácia je to, čo poháňalo ľudí, ktorí vyvinuli túto vlajkovú loď a ktorí ručne vyrobili najväčšiu vesmírnu loď, ktorú NASA vyslala na prieskum slnečnej sústavy. Je to to, čo poháňa ľudstvo klásť si veľké otázky, ku ktorým táto misia prispeje,“ povedala Laurie Leshin, riaditeľka laboratória Jet Propulsion Laboratory (JPL) NASA v južnej Kalifornii, ktoré vedie vývoj Europa Clipper. „Inšpirácia je sprevádzaná každým jedným menom, ktoré podnikne cestu k Europe.“

Europa Clipper sa momentálne montuje v JPL. Sonda, ktorá má odštartovať z Cape Canaveral na Floride, preletí 2,6 miliardy kilometrov, aby dosiahla systém Jupitera, kam dorazí v roku 2030. Počas obiehania okolo Jupitera preletí okolo jeho mesiaca Europa asi 50-krát, pričom preletí ďalších 800 000 kilometrov, počas ktorých sada vedeckých prístrojov nazhromaždí údaje o podpovrchovom oceáne, ľadovej kôre a mesačnej atmosfére.

Umelecká predstava misie Europa ClipperNASAUmelecká predstava misie Europa Clipper

V januári Ada Limón navštívila JPL, aby si prezrela vesmírnu loď a dozvedela sa viac o misii. Knihovníčka Kongresu Carla Hayden ju v roku 2022 vymenovala za 24. U.S. Poet Laureate a v apríli 2023 ju znovu vymenovala na druhé dvojročné obdobie. Limón sa narodila v Sonome v Kalifornii a má mexických predkov. Je autorkou niekoľkých básnických zbierok, vrátane „The Hurting Kind“ a „The Carrying“, ktoré získali cenu National Book Critics Circle Award za poéziu.

Centrum poézie a literatúry Kongresovej knižnice je domovom úradu U.S. Poet Laureate, pozície, ktorá existuje od roku 1937. Kongresová knižnica je najväčšou knižnicou na svete, ktorá ponúka prístup k literárnym a iným umeleckým dielam, ako aj oficálnym záznamom Spojených štátov amerických – a rozsiahle materiály z celého sveta – na mieste aj online. Je hlavným výskumným oddelením Kongresu USA a sídlom amerického úradu pre autorské práva.

viac o misii

Hlavným vedeckým cieľom Europa Clipper je zistiť, či sú pod povrchom mesiaca Europa miesta, ktoré by mohli podporovať život. Tri hlavné vedecké ciele misie sú pochopiť povahu ľadovej kôry na povrchu a oceánu pod ňou, spolu so zložením a geológiou Mesiaca. Podrobný prieskum Europy v rámci misie pomôže vedcom lepšie pochopiť astrobiologický potenciál obývateľných svetov mimo našej planéty.

Spoločnosť JPL, ktorú spravuje Caltech v Pasadene v Kalifornii, vedie vývoj misie Europa Clipper v spolupráci s laboratóriom aplikovanej fyziky Johnsa Hopkinsa (APL) v Laurel v štáte Maryland pre riaditeľstvo vedeckých misií NASA vo Washingtone. APL navrhlo hlavné telo vesmírnej lode v spolupráci s JPL a Goddard Space Flight Center NASA v Greenbelte v Marylande. Kancelária programu planetárnych misií v Marshall Space Flight Center NASA v Huntsville v Alabame vykonáva programový manažment misie Europa Clipper.

Viac informácií o misii nájdete na tomto linku: https://www.nasa.gov/europa

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite