Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Botulotoxín – od zdravia až ku kráse

.norbert Žilka .veda .veda

Botulotoxín sa stal symbolom nestarnúcej krásy. Lenže zdvihnuté kútiky úst, odstránená pomarančová koža a vyhladené mimické vrásky nie sú jedinými benefitmi, ktoré tento toxín ponúka. Ďaleko podstatnejší je jeho prínos v medicíne.

Botulotoxín – od zdravia až ku kráse JAMES CAVALLINI/BSIP/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Clostridium botulinum – baktéria, ktorá produkuje botulotoxín.

botulotoxín je produkovaný baktériou Clostridium botulinum, blízkou príbuznou obávaného Bacillus anthracis (pôvodca antraxu) a Clostridium tetani (tetanus). Nie sú to žiadne béčka, ale patogény prvej kategórie. Členovia tohto bakteriálneho klanu majú výnimočnú vlastnosť, dokážu vytvárať spóry, ktoré sú odolné voči nepriaznivým podmienkam prostredia. Vďaka tomu vedia prečkať roky v úkryte s minimalistickou verziou metabolizmu.

Botulotoxín má sedem podôb (A – G) rovnako ako sedemhlavý drak, avšak nie všetky spôsobujú závažné medicínske problémy. Ľudský botulizmus spôsobujú predovšetkým typy A, B a E (výnimočne aj F). Imunitný systém ich rozpoznáva ako samostatné jednotky, keďže do hry vstupujú ďalšie bielkoviny chrániace toxín.

Botulotoxín je klasický neurotoxín, ktorý spôsobuje ochrnutie svalov. Toxín pôsobí predovšetkým na periférii, do mozgu má dvere, našťastie, zatvorené. Blokuje prechod nervového prenášača (acetylcholín) z jednej nervovej bunky na druhú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite