Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.zvedochtivé čítanie: Dobro musíme najprv vidieť

.jakub Betinský .veda .veda

Írsko-britská filozofka Iris Murdoch je vzácnou kombináciou: akademická filozofka aj úspešná autorka vyše dvadsiatich románov. Hoci odmietala, že píše filozofické romány, jej diela a ich postavy nútia čitateľa filozofovať spolu s nimi. Čo si myslela o dobre a zle?

.zvedochtivé čítanie: Dobro musíme najprv vidieť SOPHIE BASSOULS/SYGMA/GETTY IMAGES Írsko-britská prozaička a filozofka Iris Murdoch, 1977.

narodila sa rok po konci prvej svetovej vojny a umrela tesne pred začiatkom nového milénia. Vyrastala v Londýne a neskôr získala štipendium na Oxforde, kde študovala tzv. Greats: klasické štúdiá zahŕňajúce literatúru, históriu, filozofiu a jazyky starovekého Grécka a Ríma. Po ukončení štúdia a počas druhej svetovej vojny pracovala najprv na britskom ministerstve financií a následne v Správe Spojených národov pre pomoc a obnovu, ktorá bola založená v 1943 a prešla pod OSN. V rámci tejto práce sa dostala z Britských ostrovov na európsky kontinent, bola v Bruseli, Innsbrucku a nakoniec v utečeneckom tábore v Grazi – počas týchto ciest sa stretla aj s francúzskym existencialistom Jean-Paul Sartrom.

Po druhej svetovej vojne bola rok na postgraduálnom štúdiu na Cambridgei, kde spoznáva britsko-rakúskeho filozofa Ludwiga Wittgensteina. Následne učí 15 rokov filozofiu na St Anne‘s College na Oxforde a neskôr na Royal College of Art. V 1954 vychádza jej literárna prvotina Under the Net. Dva roky na to, v 1956, sa vydala za Johna Bayleyho, známeho literárneho kritika, ktorý sa neskôr stal oxfordským profesorom anglického jazyka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite