Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Najsilnejšia vesmírna raketa vybuchla niekoľko minút po štarte

.tasr .veda

Raketa Starship patriaca spoločnosti SpaceX, odštartovala vo štvrtok na svoj prvý skúšobný let z kozmodrómu v Boca Chica v americkom Texase.

Najsilnejšia vesmírna raketa vybuchla niekoľko minút po štarte

vesmírna raketa Starship spoločnosti SpaceX, ktorá vo štvrtok odštartovala na svoj prvý skúšobný let z kozmodrómu v Boca Chica v americkom Texase, po niekoľkých minútach vybuchla.

Starship – najsilnejšia raketa v histórii – má v budúcnosti dopraviť astronautov na Mesiac, Mars a ďalej do vesmíru. Samotná kozmická loď Starship sa mala odpojiť od prvostupňovej rakety Super Heavy po troch minútach od štartu. Tento manéver však zlyhal a celá súprava vybuchla.

„Keďže skúšobný let nebol príliš vzrušujúci, prebehla rýchla neplánovaná demontáž Starshipu pred jeho plánovaným odpojením (od prvostupňovej rakety), “napísala na Twitteri spoločnosť SpaceX.

Pôvodne plánovaný pondelkový štart Starshipu zrušili pre problémy s tlakom na prvom stupni nosnej rakety. Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) si loď Starship vybral na pristátie svojich astronautov na povrchu Mesiaca počas misie Artemis 3, ktorá je oficiálne naplánovaná na rok 2025. Astronauti sa na Mesiac vydajú v kapsule Orion, ktorá sa následne spojí s novou verziou lode Starship, predtým umiestnenou na obežnej dráhe Mesiaca. Tá potom bude slúžiť ako lunárny pristávací modul.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite