Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Petrovič: Čierny vták

.juraj Petrovič .veda .fenomén

Dodnes mu patrí titul najrýchlejšieho lietadla na svete. Navrhla ho skupina inžinierov, ktorá sama sebe dala veľmi zvláštne meno. Pri štarte z neho bežne kvapkalo palivo. A keď naň vystrelili raketu, na to, aby sa jej zbavil, stačilo len zmeniť smer a pridať plyn. Lockheed SR-71 Blackbird.

Juraj Petrovič: Čierny vták G. MATHIESON/GETTY IMAGES Lockheed SR-71 Blackbird, americké nadzvukové lietadlo na diaľkový strategický prieskum, najrýchlejšie na svete.

francis Gary Powers mal za sebou už 27 letov na lietadle U-2. Bolo to špionážne lietadlo postavené firmou Lockheed Martin pre CIA. Bolo vybavené špeciálnym fotoaparátom, ktorý bol schopný fotografovať z výšky 22 000 metrov objekty veľkosti jedného metra. V situácii, keď neexistovali špionážne satelity, to bola jediná možnosť, ako pozorovať, čo robí protivník USA, Sovietsky zväz. 

Lety lietadiel U-2 nad východnou Európou a Sovietskym zväzom začali už v roku 1956. Počas dlhej doby ich síce Sovieti dokázali sledovať, ale nedokázali im v ničom zabrániť. Ich stíhačky mali príliš malý dolet, takže sa k vysoko letiacemu U-2 nedokázali dostatočne priblížiť. To ale prestalo platiť po tom, čo sa do výzbroje sovietskej protivzdušnej obrany dostali rakety zem-vzduch S-75 Dvina. 

V rokoch 1957 až 1960, po lete Sputniku, panovala v USA obava z vážnej prevahy v počte medzikontinentálnych balistických rakiet, a tak prezident Eisenhower odsúhlasil posledný významný prelet U-2 nad sovietskym územím. Na rozdiel od iných letov, ktoré sa vracali po rovnakej trase, tento mal trasu z Pakistanu až do Nórska. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite