Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovenský zväz astronómov upozorňuje na zaujímavé úkazy na oblohe

.tasr .veda

Slovenský zväz astronómov upozornil ľudí na zaujímavé úkazy na oblohe, ktoré nastanú v najbližších dňoch.

Slovenský zväz astronómov upozorňuje na zaujímavé úkazy na oblohe PETR HORALEK Snímku s názvom Kométa a dva vozy (A Comet and Two Dippers) zhotovil Horálek 26. januára tohto roka vo Vysokých Tatrách, kam išiel s cieľom pozorovať kométu C/2022 E3 ZTF. Kométa sa v tom období nachádzala medzi súhvezdiami Malý voz a Veľký voz.

TASR o tom informoval Pavol Rapavý zo sekretariátu zväzu astronómov. 

„Večernú, pekne sfarbenú súmrakovú oblohu po západe Slnka skrášľujú dve najjasnejšie planéty Slnečnej sústavy. Nižšie k obzoru je jasná Venuša a vyššie, o niečo slabší, no aj tak výrazný Jupiter. Venuša sa pomaly uhlovo vzďaľuje od Slnka a postupne sa približuje k Jupiteru,“ priblížil Rapavý. V stredu (22.2.) sa k nim pridruží aj kosáčik Mesiaca, ktorý bude len dva dni po nove.

Najbližšie k sebe však ľudia uvidia Venušu a Jupiter 1. a 2. marca. „Konjunkcia týchto planét nastáva 2. marca ráno, no to sú ešte pod obzorom. Blízko pri sebe však budú tieto objekty len zdanlivo, v skutočnosti bude Venuša od nás vzdialená 204 miliónov kilometrov a Jupiter 864 miliónov kilometrov,“ povedal Rapavý. Ako poznamenal, pri Jupiteri bude možné vidieť v takmer jednej priamke, jeho štyri najjasnejšie mesiace.

Rapavý dodal, že takéto priblíženie dvoch najjasnejších planét nás najbližšie čaká, aj keď v o niečo väčšej vzdialenosti, až v polovici augusta 2025 na rannej oblohe.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite