Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

NASA ako snímku dňa zverejnila fotografiu kométy zhotovenú vo Vysokých Tatrách

.tasr .veda

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v utorok zverejnil fotografiu Kométa a dva vozy, ktorá vznikla v januári vo Vysokých Tatrách

NASA ako snímku dňa zverejnila fotografiu kométy zhotovenú vo Vysokých Tatrách Petr Horalek

TASR o tom informoval autor snímky Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave.

Snímku s názvom Kométa a dva vozy (A Comet and Two Dippers) zhotovil Horálek 26. januára tohto roka vo Vysokých Tatrách, kam išiel s cieľom pozorovať kométu C/2022 E3 ZTF. Kométa sa v tom období nachádzala medzi súhvezdiami Malý voz a Veľký voz.

„Snímka vznikla na odbočke k Popradskému plesu na cestnej magistrále Vysokých Tatier ráno okolo 02.00 h,“ napísal autor v tlačovej správe. Ide už v poradí o 16. snímku publikovanú americkou vesmírnou agentúrou NASA, ktorá vznikla na slovenskom území, pripomenul Horálek.

Kométa C/2022 E3 ZTF sa k Zemi najviac priblížila 1. februára 2023, keď sa dostala do vzdialenosti približne 42 miliónov kilometrov. V súčasnosti sa už od Zeme vzďaľuje.

NASA ako astronomickú snímku dňa každý deň zverejňuje fotografiu vesmíru spolu s krátkym vysvetlením od profesionálneho astronóma, píše kozmická agentúra na svojej webovej stránke.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite