Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Žmurk a mrk alebo Komplexné systémy

.jakub Betinský .veda .veda

Čo majú spoločné Santa Fe, ľudská bunka či embryo, náš mozog a tiež napríklad zemská klíma a jej ekosystém? V kocke sú všetky príkladmi toho, čo nazývame komplexné systémy. A tie sú zaujímavé nielen z pohľadu vedy, ale aj filozofie.

.zvedochtivé čítanie: Žmurk a mrk alebo Komplexné systémy SCIENCE & SOCIETY PICTURE LIBRARY/GETTY IMAGES Anglický fotograf, vynálezca a priekopník v oblasti filmu William Friese-Greene žmurká do objektívu pri vyvíjaní kamery v 19. storočí.

pýtate sa, či je hlavné mesto štátu Nové Mexiko tiež komplexný systém? Nie až tak úplne, ale od roku 1984 je sídlom Santa Fe Institute, ktorý bol prvou organizáciou zaoberajúcou sa multidisciplinárnym štúdiom základných princípov komplexných systémov. Predstavím vám tento fenomén z pohľadu filozofie, a to cez osobu a dielo súčasnej americkej filozofky kubánskeho pôvodu, profesorky Alicie Juarrerovej, ktorej dielo je veľmi zaujímavé.

V roku 1999 jej v MIT Press vyšla kniha Dynamics in Action: Intentional Behaviour as a Complex System. Dá sa to preložiť ako Dynamika v ľudskom konaní: Úmyselné správanie ako komplexný systém a už z názvu je jasné, že veda o komplexných systémoch sa prekrýva s časťami filozofie ako metafyzika, kauzalita, etika či metaetika.

žmurk a mrk

V snahe o definíciu nejakej veci alebo fenoménu je dobré začať s otázkou, čo daná vec či fenomén nie je.  V prípade komplexných systémov (a vedy a teórie, ktorá ich študuje, popisuje a aplikuje) môžeme zjednodušene povedať, že na opačnom ideovom brehu je takzvaný reduktivizmus.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite