Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Boeing 747 – zrodenie legendy

.juraj Petrovič .veda .fenomén

Šiesteho decembra 2022 opustilo továreň Boeing v americkom meste Everett v štáte Washington lietadlo, ktoré znamená koniec jednej éry. Posledná Kráľovná nebies, ako tento ikonický stroj mnohí nazývali, je nákladnou verziou lietadla, ktoré na prvý pohľad rozozná každý na svete. Posledná 747-8, prezývaná aj Dash 8, vyrazila do sveta.

Boeing 747 – zrodenie legendy BERNARD CROCHET/PHOTO12/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES 9. február 1969: Prvý let lietadla Boeing 747.

všetko začalo v roku 1965 počas rybačky na Aljaške. Stretli sa tam dvaja starí kamaráti. Juan Trippe, šéf Pan American Airways, a Bill Allen, šéf spoločnosti Boeing. Obaja sa chystali do penzie a Trippe požiadal Allena pred odchodom do dôchodku ešte o jednu „drobnosť“. 

velikáni

Pan Am aj Boeing boli v 60. rokoch na americkom leteckom trhu už veľmi známe značky. Pan Am, ktorú Juan Trippe viedol od roku 1928, sa vyvinula z malej spoločnosti venujúcej sa hlavne leteckej pošte. Po škandále s kartelom ohľadne leteckej pošty v USA v roku 1930 klesli výnosy z leteckej pošty natoľko, že sa letecké spoločnosti museli začať viac orientovať na dopravu osôb. To viedlo nakoniec až k tomu, že Pan Am, v mnohom vďaka vizionárstvu Juana Trippa, bola v 60. rokoch neoficiálnym národným leteckým dopravcom USA.

Boeing bol škandálom okolo kartelu v leteckej pošte v roku 1930 zasiahnutý oveľa viac ako Pan Am. Boeing bol totiž v tom čase súčasťou holdingu United Aircraft and Transport Corporation (UATC), v ktorom boli okrem neho aj Chance Vought Corporation, výrobca vrtulí Hamilton Aero Manufacturing Company, výrobca motorov Pratt & Whitney Aircraft Company a ďalšie tri firmy vrátane aerolínií. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite