Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rakovina a demencia: Nemilosrdní súperi

.norbert Žilka .veda .veda

Na začiatku to vyzeralo ako náhodný výsledok štatistického spracovania. Ale neskôr sa z toho stal fenomén, ktorému zatiaľ veľmi nerozumieme. Pacienti, ktorí zvládli úspešný súboj s rakovinou, sú odolnejší voči Alzheimerovej chorobe.

Rakovina a demencia: Nemilosrdní súperi KUPICOO/GETTY IMAGES Rakovina a následná terapia majú preventívny účinok na rozvoj demencie Alzheimerovho typu. Výrazne znižujú riziko prepuknutia demencie, a to bez ohľadu na to, o akú formu rakoviny ide.

demencia bliká, rakovina svieti

Demencia je dlhodobo považovaná za závažný medicínsky problém, ale vo vedeckom reflektore je zatiaľ menej výrazná ako rakovina. Zrkadlia to aj investície vynakladané na výskum oboch ochorení, ktoré sa výrazne líšia. Hoci pre mnohé formy rakoviny už existujú rozmanité terapeutické prístupy, demencia zostáva naďalej neliečiteľná. Navyše, investície do liečby a starostlivosti o pacientov s demenciou sú násobne vyššie, ako je to v prípade rakoviny.

Každý rok pribudne 10 miliónov nových pacientov s demenciou a 18 miliónov pacientov s rakovinou. Na prvý pohľad sa zdá, že počet pacientov s rakovinou je približne dvakrát vyšší, avšak demencia je mnohokrát prehliadaná alebo nesprávne diagnostikovaná. Jedna americká štúdia ukázala, že celkový počet pacientov môže byť dokonca šesťkrát vyšší, ako uvádzajú oficiálne štatistiky amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite