Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred 170 rokmi zomrela Ada Lovelace, prvá počítačová programátorka

.marian Jaslovský .veda

S rodovou korektnosťou v titulku tu nastáva trochu problém. Pretože Ada Lovelace nebola prvá programátorka (v zmysle prvá žena, ktorá sa tomu venovala), ale prvý človek na svete, ktorý programoval počítače. Gény rodičov sa v nej spojili. Ada horela vášnivou láskou k strojom a vytvorila myšlienkový koncept platný dodnes.

Pred 170 rokmi zomrela Ada Lovelace, prvá počítačová programátorka Alfred Edward Chalon/wikipedia

ada Lovelace (1815 – 1852) bola dcéra romantického básnika Lorda Byrona a jeho ženy, matematičky Anne Isabelle (Lady) Byronovej. Ich manželstvo sa dá, a Anne by s tým vrelo súhlasila, označiť ako katastrofické – napokon, Byron na takéto veci nebol vôbec mentálne vybavený. Po narodení Ady od manželky odišiel a s dcérou neudržiaval žiaden kontakt. Keď mala osem rokov, zomrel.

„Ada zdedila po otcovi romantickú dušu, ktorú sa jej matka pokúšala skrotiť pomocou hodín matematiky,“ píše Walter Isaacson v knihe Inovátori. „Táto kombinácia v Ade vzbudila lásku k tomu, čo sama nazývala ‚poetickou vedou‘, v ktorej sa jej rebelantská predstavivosť spájala s jej okúzlením číslami. Mnoho ľudí, a jej otec tiež, sa vtedy domnievalo, že vycibrený dôraz na zmyslové vnemy, taký príznačný pre obdobie romantizmu, je v rozpore s technologickým opojením priemyselnej revolúcie. Ada však bola na pomedzí oboch týchto epoch ako doma.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite