Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Petrovič: Iný pohľad na Mesiac

.juraj Petrovič .veda .iný pohľad

Z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride odštartovala 16. novembra misia Artemis I. Stalo sa to takmer presne päťdesiat rokov po tom, čo štartovala posledná misia ľudí k Mesiacu, teda Apollo 17.

Juraj Petrovič

NASA po mesiacoch odkladov a opráv dokázala vypustiť do vesmíru raketu, ktorá je najsilnejšia v dejinách ľudstva. Svojím výkonom významne prekonala aj povestný Saturn V, ktorý vynášal k Mesiacu lode Apollo. Prvý let je síce bezpilotný, ale predznamenáva misiu Artemis II, ktorá by už mala mať na palube ľudskú posádku, a mala by najneskôr v roku 2024 obletieť Mesiac. Po dlhej dobe tak ľudia opäť na vlastné oči uvidia jeho odvrátenú stranu.

Artemis má ale oveľa ambicióznejšie plány ako Apollo, ktoré vzniklo na základe pokynu prezidenta Kennedyho počas zúriacej studenej vojny. Na rozdiel od Apolla je Artemis projektom, na ktorom Američania spolupracujú s Európskou vesmírnou agentúrou. Zverili jej dokonca kľúčový prvok lode – Orion, servisný modul vrátane jeho hlavného motora. To je motor, ktorý musí pri každej misii bezpodmienečne fungovať, ak sa lode letiace k Mesiacu majú aj s posádkou bezpečne vrátiť na Zem.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite