Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Artemis I smerujúca k Mesiacu zahájila novú éru

.juraj Petrovič .tasr .veda

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v stredu úspešne vypustil superťažkú raketu Space Launch System (SLS) na cestu k Mesiacu. Takmer presne 50 rokov po tom, čo sa zatiaľ posledný človek vrátil z cesty na Mesiac, mieri k Mesiacu loď, ktorá má už pri ďalšom lete niesť astronautov na jeho obežnú dráhu.

Artemis I smerujúca k Mesiacu zahájila novú éru SITA/AP Photo/John Raoux

raketa bez ľudskej posádky odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska v americkom štáte Florida o 01.47 h miestneho času (07.47 h SEČ), informovala tlačová agentúra AFP.

Debutový let SLS (misia Artemis I) s troma testovacími figurínami na palube kozmickej lode Orion je súčasťou nového vesmírneho programu NASA s názvom Artemis, ktorého cieľom je po vyše 50 rokoch – od ukončenia vesmírneho programu Apollo – opäť dopraviť astronautov na povrch Mesiaca. SLS je najvýkonnejšou nosnou raketou, aká bola dosiaľ zostrojená. Je silnejšia, ako mesačný nosič Saturn V, ktorý dostával k Mesiacu lode Apollo.

Orion sa neskôr oddelí od SLS a vykoná jeden a pol obletu Mesiaca – najbližšieho suseda Zeme. Vzdiali sa pritom od Mesiaca aj Zeme o ďalších 64000 kilometrov.  Ide o prvý testovací let programu Artemis, ktorý má počas tretieho letu v polovici tohto desaťročia dostať na Mesiac prvého muža farebnej pleti a prvú ženu. Ďalšími krokmi majú byť zriadenie orbitálnej stanice Mesiaca a neskôr aj trvalého osídlenia v oblasti mesačného južného pólu. Tam, v kráteroch, ktoré sú trvalo v tieni a nedopadá do nich slnečné svetlo, sa predpokladá prítomnosť vody, ktorá je základným predpokladom pre úspech trvalého osídlenia. To by malo predstavovať niečo ako tréningovú základňu pre neskoršie výpravy k Marsu a ďalším planétam a mesiacom slnečnej sústavy.

USA prvý krát a zatiaľ naposledy vyslali svojich astronautov na Mesiac v rokoch 1969-72. Ďalšia misia, Artemis II, je naplánovaná na máj 2024.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite