Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ivermektín pri liečbe covid-19 funguje iba ako placebo, ukázala štúdia

.sita .veda

Na liečbu koronavírusu nemá táto látka žiadny účinok a jej užívanie neodporúča ani Svetová zdravotnícka organizácia.

Ivermektín pri liečbe covid-19 funguje iba ako placebo, ukázala štúdia AP Photo/Mark Schiefelbein

ivermektín pri liečbe ochorenia covid-19 nezaberá. Vyplýva to z veľkej štúdie, o ktorej výsledkoch na sociálnej sieti informovalo Ministerstvo zdravotníctva SR. Išlo o randomizovanú kontrolnú štúdiu, ktorú vedci nedávno publikovali v prestížnom časopise JAMA network.

Vedeckú štúdiu vykonali v USA na vzorke 1 591 pacientov s miernym alebo stredne ťažkým priebehom covid-19. Vedci zistili, že v skupine pacientov, ktorej podávali Ivermektín, nezaznamenali značné zlepšenie oproti skupine, ktorej dávali placebo. Autori štúdie preto neodporúčajú podávanie Ivermektínu pacientom s miernym alebo stredne ťažkým priebehom ochorenia. Profesor Perry Wilson z Yale School of Medicine označil túto štúdiu ako posledný klinec do rakvy Ivermektínu, pokiaľ ide o jeho používanie na liečbu koronavírusu.

Vo februári 2021 vydala farmaceutická spoločnosť Merck, výrobca Ivermektínu, stanovisko, podľa ktorého nie je dostatok dôkazov o účinnosti Ivermektínu proti covid-19. Podávanie Ivermektínu proti tomuto ochoreniu neodporúča ani Európska lieková agentúra. Ivermektín na liečenie akéhokoľvek vírusového ochorenia neschválila ani Americká Správa potravín a liečiv. Národný poradný panel ku covid-19 vo Veľkej Británii vyhodnotil, že nie je dostatok vedeckých dôkazov na odporúčanie Ivermektínu na liečbu covid-19 a Svetová zdravotnícka organizácia vydala koncom roka 2021 stanovisko, kde vyslovene neodporúča používať Ivermektín na liečenie covid-19 s výnimkou klinického skúšania.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite