Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pandémia: Ja nikam neodchádzam

.alexandra Bražinová .veda .veda

V súčasnosti pozorujeme celosvetovo viac ako 100 subvariantov variantu omikron, každá krajina má prítomný iný mix. Na Slovensku stále dominuje subvariant BA.5, v niektorých krajoch dobieha ešte aj BA.4.

Pandémia: Ja nikam neodchádzam EDUARDO MUNOZALVAREZ/VIEWPRESS/GETTY IMAGES 1. marec 2022 New York, USA: Centrála spoločnosti Pfizer. Na Slovensku sa spustilo očkovanie vakcínami na subvarianty omikronu BA.4 a BA.5.

objavujú sa aj ďalšie subvarianty, ale sú zatiaľ minimálne zastúpené. To je dobrá správa, nakoľko presne proti subvariantom BA.4 a Ba.5 máme v súčasnosti k dispozícii aktualizovanú vakcínu. Je rozumné dať si túto posilňujúcu dávku, ak nie je človek chránený očkovaním alebo prekonaním infekcie  za posledných zhruba 4-6 mesiacov.   

Šírenie infekcie SARS-CoV-2 závisí od stavu imunity populácie, od toho koľko ľudí je zaočkovaných posilňujúcou dávkou v posledných mesiacoch, koľko ľudí prekonalo ochorenie v poslednej dobe a koľko je ešte vnímavých, čiže schopných ochorieť. 

Ďalej je šírenie ovplyvnené správaním ľudí. V našich končinách (stredná z západná Európa) je už chladnejšie počasie, to po návrate z dovoleniek a začiatku školského roka prispelo k zhoršeniu situácie v priebehu septembra. Nakoľko na Slovensku testujeme veľmi málo, hlavným indikátorom zhoršenia situácie bol septembrový nárast hospitalizácií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite