Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neznesiteľne otravný omikron

.norbert Žilka .veda .veda

Od okamihu, ako sa k moci dostal omikron, sa s infekciou covid-19 stretol už takmer každý. Poľahky vytlačil konkurenciu a zabezpečil si výhradné postavenie na infekčnom trhu. Hoci má väčšinou mierny priebeh, dokáže znepríjemniť život pacientov.

Neznesiteľne otravný omikron SPENCER PLATT/GETTY IMAGES 18. apríl 2022 New York, USA: Testovanie na Covid-19 v Brooklyne v čase rozšírenia subvariantov omikronu.

z hľadiska medializácie je omikron prehliadaným členom košatej rodiny koronavírusov. Jeho mierna povaha ho vytlačila na perifériu záujmu. Čím menej verejnej pozornosti, tým väčší priestor na šírenie. V ostatných mesiacoch sa mu naozaj mimoriadne darí a s príchodom chladných mesiacov môže byť ešte úspešnejší.

Všetky bezpečnostné opatrenia nadobro zmizli, pohyb svetoobčanov je ešte voľnejší ako predtým. Dovolenkové destinácie otvárajú svoje tlamy dokorán, aby pohltili čím väčší počet klientov. Spolu s nimi cestuje aj vírus, ktorý sa neustále mení. Omikron bol doposiaľ odhalený vo viac ako 160 krajinách sveta.

Pribúdajú nové mutácie, ktoré môžu priniesť ďalšie výhody. Z variantov vznikajú subvarianty, samotný omikron disponuje piatimi vylepšenými modelmi. V súčasnosti dominuje najnovšia verzia omikronu – BA.5 (76 %), v menšej miere je zastúpená BA.4 (7 %). Počet prípadov začal stúpať už počas leta, ale ešte nedosiahol svoje maximum zo začiatku tohto roku. Je možné, že sa tak stane už o niekoľko mesiacov. Teda v prípade, že sa bude opakovať minuloročný scenár.

Väčší nárast v poslednom období zaznamenali vo Francúzku, Taliansku a Nemecku. Najvyšší počet smrteľných prípadov je v Spojených štátoch a v Brazílii, ktoré patria dlhodobo k najzraniteľnejším krajinám sveta. 

verzia BA.5 je opäť iná

Omikron BA.5 bol po prvýkrát identifikovaný 10. januára tohto roku. Dve najväčšie zmeny sa odohrali na S proteíne, práve na mieste, ktoré láka pozornosť imunitného systému. Vďaka tomu vyradil z prevádzky časť protilátok, ktoré imunitný systém vytvoril proti predchádzajúcej verzii BA.2. Zdá sa, že už malé „preklepy“ v genetickom kóde môžu zasiahnuť do večného súboja medzi vírusom a imunitou.

Práve imunologicky najatraktívnejšie oblasti S proteínu budú naďalej prechádzať zmenami. Omikron je krásnym príkladom toho, ako sa vírus dokáže pripraviť na súboj s imunitným systémom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite