Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nobelovu cenu za fyziku za 2022 získala trojica vedcov za kvantovú vedu

.tasr .veda

Nobelovu cenu za fyziku za rok 2022 v utorok získali fyzici Alain Aspect z Francúzska, John Francis Clauser z USA a Anton Zeilinger z Rakúska za objavy v oblasti kvantovej informačnej vedy. Oznámila to švédska Kráľovská akadémia vied, ktorá cenu udeľuje.

Nobelovu cenu za fyziku za 2022 získala trojica vedcov za kvantovú vedu Jonas Ekstromer /TT News Agency via AP

trojicu vedcov ocenili za experimenty s použitím kvantového previazania, pri ktorom sa dve častice správajú ako jeden celok aj  keď sa rozdelia, uviedla švédska Kráľovská akadémia. Výskum tohtoročných laureátov podľa Kráľovskej akadémie položil základy nového obdobia v kvantovej vede.

Zelilinger pôsobí ako profesor na Viedenskej univerzite, kde sa venoval javu kvantová teleportácia. Umožňuje preniesť kvantový stav z jednej častice na inú, ktorá je od nej v určitej vzdialenosti.

Anton ZeilingerSITA/AP Photo/Rudi BrandstaetterAnton Zeilinger

Aspect pôsobí na univerzite Paris-Saclay a na École Polytechnique uskutočnil experimenty, ktoré viedli k vývoju nových technológií v oblasti kvantových informácií.

Clauser zostrojil zariadenie, ktoré naraz vysiela dva previazané protóny k filtru s cieľom otestovať ich polarizáciu. Výsledok tohto experimentu bol narušením Bellovej nerovnosti.

Udelenie ceny je spojené s finančnou odmenou desať miliónov švédskych korún (zhruba 984.800 eur).

Vlani sa laureátmi ceny za fyziku stali americko-japonský vedec Sjukuro Manabe z Princetonskej univerzity a Nemec Hasselmann z Meteorologického inštitútu Maxa Plancka za fyzikálny model zemskej klímy, ktorý spoľahlivo predvída globálne otepľovanie, a Talian Giorgio Parisi za "objav súhry neusporiadanosti a fluktuácií vo fyzikálnych systémoch od atómov až po planetárnu úroveň".

V pondelok 3. októbra oznámili mená laureáta Nobelovej ceny za fyziológiu alebo medicínu. Získal ju švédsky genetik Svante Pääbo "za objavy v oblasti genómov vyhynutých hominidov a ľudskej evolúcie".

V stredu oznámia mená držiteľa alebo držiteľov Nobelovej ceny za chémiu, vo štvrtok za literatúru a v piatok ceny za mier. Ako poslední budú známi nositelia alebo nositeľky Ceny Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela, ktorých oznámia v pondelok 10. októbra.

Laureáti si ceny slávnostne prevezmú 10. decembra - v deň výročia úmrtia Alfreda Nobela, po ktorom je cena pomenovaná. Cenu za medicínu a fyziológiu, fyziku, chémiu a literatúru odovzdávajú v Štokholme; Nobelova cena za mier sa udeľuje v nórskom Osle.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite