Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Petrovič: Šípka v asteroide

.juraj Petrovič .veda .iný pohľad

Pred 66 miliónmi rokov trafil desaťkilometrový asteroid Zem. Nasledovala katastrofa a masové vymieranie druhov. Niečo ako nukleárna zima spôsobilo zahynutie viac ako 90 percent živočíšnych druhov na súši.

Juraj Petrovič: Šípka v asteroide

aby sa niečo podobné nezopakovalo, sledujú astronómovia desaťtisíce asteroidov tak, aby dokázali zmerať ich dráhy. Ak by sa u niektorého ukázalo, že jeho dráha smeruje bližšie k Zemi, pozorujú ho detailnejšie. Vesmír je v skutočnosti veľmi prázdny priestor a rozmery a vzdialenosti sú také obrovské, že pravdepodobnosť zrážky Zeme s asteroidom takej veľkosti, že by sa zopakovalo hromadné vymieranie, je veľmi malá. Nie je však nulová, ako nám ukazuje kráter neďaleko mexického polostrova Yucatán. 

A tak sa vedci snažia vymyslieť, čo robiť, ak by sa potvrdilo, že nejaký asteroid je na kolíznom kurze so Zemou. Nápadov bolo mnoho, vedcom pri ich hodnotení veľmi pomáhajú znalosti o zložení asteroidov, ktoré im priniesli rôzne sondy. Zistili, že mnohé asteroidy nie sú masívnymi skalami, ale skôr zhlukmi drobných a väčších kameňov či balvanov. To má okrem iného dôsledok, že snaha rozbiť takýto asteroid napríklad výbušninou ako vo filme Armageddon by nám nepomohla. Jeho časti by totiž pokračovali po rovnakej dráhe.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite