Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čím píšeme? Dejiny ceruzky a pera

.juraj Petrovič .veda .školstvo

Školský rok sa začína, a tak všetci rodičia absolvujú obvyklý hon na školské pomôcky. Ako vzniká papier, z ktorého sú aj školské zošity, sme už písali v jednom z predošlých článkov. Ako ale na papier napísať prvé písmená, je úplne iná vec.

Čím píšeme? Dejiny ceruzky a pera SPACE FRONTIERS / STRINGER/GETTY IMAGES Pero Fischer Space Pen a americká astronautka Eileen Collinsová, ktorá vo februári 1995 počas misie STS-63 pilotovala raketoplán Discovery.

keď šľachtický rod von Liechtenstein staval svoj nový palác vo Viedni, poveril architektonickým návrhom staviteľa Josepha Meissla. Ten so sebou zobral do Viedne svojho synovca, ktorý sa nedávno v jeho stavebnej a kamenárskej firme vyučil za tovariša a okrem toho vďaka svojmu výraznému talentu aj kreslil veľa návrhov rôznych stavebných prvkov. Synovec sa volal Joseph Hardmuth a po smrti svojho strýka sa stal hlavným stavebný riaditeľom a architektom pre Liechtensteinský rod. 

V tom čase Liechtensteini zjednotili veľké pozemky medzi Břeclavou a Mikulovom a začali vytvárať to, čo dnes poznáme ako Lednicko-valtický areál, jednu z najrozsiahlejších pamiatok, zapísaných na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Areál je to vskutku obrovský, má vyše tristo kilometrov štvorcových a obsahuje okrem Lednického a Valtického zámku aj to, čomu sa v architektúre hovorí salety – záhradné stavby pomerne veľkého rozsahu, zasadené do anglického parku medzi oboma zámkami. Joseph Hardmuth ich pre Liechtensteinov navrhol hneď niekoľko. Najznámejšou z nich je ale Minaret na brehu rybníka oproti Lednickému zámku. Keď sa na minaret pozriete bližšie zistíte, že prvé dve časti jeho veže majú osemuholníkový tvar. Nie je to náhodou. 

Joseph Hardmuth totiž počas svojej práce bojoval s nekvalitnými kresliacimi a rysovacími potrebami, teda nástrojmi, ktoré ako architekt potreboval každodenne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite