Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako Sovietsky zväz vyhlásil genetiku za buržoáznu pavedu

.martin Mojžiš .veda .veda

Idiotské nápady ľudí, ktorí vede vôbec nerozumejú a napriek tomu do nej z mocenskej pozície fušujú, sú neraz veľmi drahé. A často sa za ne platí niečím podstatne cennejším než peniazmi. Ľudským utrpením a ľudskými životmi.

Ako Sovietsky zväz vyhlásil genetiku za buržoáznu pavedu SOVFOTO/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Trofim Lysenko skúma rast pšenice na jednom z polí kolchozu neďaleko Odesy. Sovietsky agronóm odmietal mendelovskú genetiku a zavádzal nevedecké metódy v biológii a poľnohospodárstve.

malým príkladom toho, čo môže spôsobiť nevzdelaný a hlúpy človek, ktorý má dostatočnú moc a zároveň v sebe odhalí vedeckého génia, je plošné testovanie na covid, ktoré sme na Slovensku absolvovali na jeseň roku 2020. Aj preto sme sa dostali v svetovom rebríčku na prvé miesto v relatívnom počte obetí. Našťastie tam išlo len o tisícky mŕtvych. Z histórie sú však známe prípady, keď tých mŕtvych boli desiatky miliónov. A začalo sa to zdanlivo nevinne – vyhlásením genetiky za buržoáznu pavedu.

trofim Denisovič Lysenko

V 20. a 30. rokoch minulého storočia bola ruská (sovietska) genetika na veľmi slušnej, dá sa povedať svetovej úrovni. Asi jej najznámejším predstaviteľom bol Nikolaj Ivanovič Vavilov – agronóm, botanik a genetik. V roku 1937 sa mal siedmy Medzinárodný genetický kongres konať v Moskve a predsedom mal byť práve Vavilov. Koncom roku 1936 však sovietske politbyro kongres zrušilo a osud genetiky v sovietskom zväze bol na dlhé roky spečatený. Vavilov bol zatknutý v roku 1940 (obvinenie sa týkalo špionáže a kontrarevolučnej činnosti), odsúdený na smrť v roku 1941 (trest bol neskôr zmenený na dvadsať rokov väzenia) a zomrel v roku 1943 (v dôsledku neľudských podmienok v sovietskych väzniciach).

„Veda má svoje metódy a svoje pravidlá. Ich nerešpektovanie hlupákmi môže viesť k nepredstaviteľným tragédiám.“

Za Vavilovovu smrť bol zodpovedný predovšetkým jeden konkrétny človek – Trofim Denisovič Lysenko, hrdina socialistickej práce, trojnásobný držiteľ Stalinovej ceny, osemnásobný držiteľ Leninovej ceny a mnohých ďalších vyznamenaní.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite