Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Petrovič: Zvieratá vystrelené do vesmíru

.juraj Petrovič .veda .veda

Dňa 19. augusta 1960 odštartovala z Bajkonuru družica Sputnik 5, na palube ktorej sa nachádzali dva psy – Strelka a Belka. Neboli tam samy. Spolu s nimi leteli do vesmíru aj sivý zajac, štyridsať myší, dva potkany a 15 ampuliek s muškami octomilkami a rastlinami. Výnimočným na tomto lete bolo, že to bolo po prvýkrát, čo sa zvieratá z orbitálneho letu okolo Zeme vrátili živé.

Juraj Petrovič: Zvieratá vystrelené do vesmíru SOVFOTO/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Lajka, prvý pes na obežnej dráhe Zeme, vyslaný sovietmi 3. novembra 1957 v družici Sputnik 2.

jedno zo Strelkiných šteniat venoval v roku 1961 Nikita Chruščov dcére prezidenta Kennedyho Caroline. Je známe, že Strelkiných potomkov je veľa a žijú dodnes.

Zvieratá do výšok poslali už bratia Montgolfierovci. Pochopiteľne to nebolo pomocou rakety, ale ich vynálezu – teplovzdušného balóna. Dovtedy nikto netušil, ako budú pozemské organizmy reagovať na let vo výške. A tak napriek nápadu Ľudovíta VI. poslať v balóne do výšky dvoch odsúdených kriminálnikov, Montgolfierovci posadili do balóna ovcu, o ktorej sa predpokladalo, že ako cicavec má podobnú fyziológiu ako človek. Spolu s ovcou s menom Montauciel (Vystúp do neba) leteli ešte kačka a kohút. Nebolo to len tak. Kačka letela ako kontrolná skupina, keďže sa predpokladalo, že ako lietajúcemu vtákovi jej vznesenie sa do výšok nemôže spôsobiť problémy. Kohút letel ako predstaviteľ vtákov, ktoré nelietajú, tiež ako kontrolná skupina. Zvieratá leteli približne osem minút, preleteli tri kilometre a dostali sa do výšky približne päťsto metrov. Pristáli bez poškodenia.

Prvým zvieracím druhom, ktorý sa dostal na hranicu vesmíru, tzv. Kármánovu hranicu vo výške 100 kilometrov nad Zemou, boli už spomínané octomilky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite