Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Petrovič: Ako fungujú opaľovacie krémy

.juraj Petrovič .veda .veda

Ešte v 50. rokoch 20. storočia nebola opálená koža nijako masovo obľúbená. Aj keď z nej Coco Chanel, po tom, čo zaspala na slnku a pripiekla sa, začala robiť „chic“ vec už oveľa skôr. Až 60. a 70. roky priniesli kultúru opaľovania, ktorá vyznávala hnedú kožu ako symbol zdravia a mladosti.

Juraj Petrovič: Ako fungujú opaľovacie krémy WILLIAM VANDERSON/FOX PHOTOS/GETTY IMAGES 31. júl 1935 Veľ ká Británia: Slnečné leto na pláži. Ženy sa natierajú opaľovacím krémom, aby si ochránili pokožku pred slnečným žiarením.

na to, aby sme si letné slnko mohli užívať bez strachu zo spálenia, potrebujeme ochranu. Nie pred slnkom ako takým, ale pred jednou zložkou jeho žiarenia, ktorá má opálenie a s ním spojené problémy na svedomí – ultrafialovým žiarením.

Ultrafialové žiarenie je pre nás neviditeľné. Ak by sme mali schopnosť ho vidieť, a predstavíme si dúhu, ktorá je vlastne opticky rozložené biele slnečné svetlo na jeho farebné zložky, ultrafialové žiarenie by bolo hneď vedľa jej fialového pruhu. Tak vlastne dostalo aj meno. Ultrafialové žiarenie je celkom dobre absorbované vodou, takže jeho účinky môžeme pociťovať len na súši. Rozdeľujeme ho podľa jeho vlnovej dĺžky na tri kategórie, UV-A, UV-B a UV-C. UV-C dokáže priamo rozbíjať molekuly DNA v živých organizmoch a ak by sme pred jeho dopadom na povrch Zeme neboli chránení, suchozemské organizmy, tak, ako ich poznáme, by sa na Zemi vôbec nemohli vyvinúť. UV-B žiarenie spôsobuje pri dlhšom účinku klasické letné spálenia, je hlavnou príčinou rakoviny kože a alergických reakcií na slnečné žiarenie. Jeho dlhšie vlnové dĺžky však pomáhajú v koži vytvárať pre nás potrebný vitamín D. UV-A je najmenej nebezpečné, ale jeho nadbytok tiež môže spôsobovať predčasné starnutie kože a kožné problémy vrátane rakoviny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite