Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Juraj Petrovič: Vstanú noví ufológovia

.juraj Petrovič .veda .veda

Žiadalo by sa povedať, že už naši starovekí predkovia poznali UFO. V skutočnosti to tak nie je. Dokonca na rozdiel od rôznych iných mýtov a legiend o mýte UFO vieme presne, kedy vznikol – 24. júna 1947.

Juraj Petrovič: Vstanú noví ufológovia 22. marec 1966 Dexter, USA: Stovky ľudí prichádzajú pozorovať nočnú oblohu v oblasti južného Michiganu, ktorú údajne často navštevujú neidentifikované lietajúce objekty.

v tento deň uvidel americký pilot Kenneth Arnold deväť zvláštnych objektov, ktoré leteli veľkou rýchlosťou neďaleko Mount Rainier. Ich pohyb vyzeral podľa neho „ako keď tanier hodíte na plocho na hladinu“. Médiá vďačne zveličili jeho vyjadrenia a lietajúce taniere boli na svete.

Verejnosť sa správ o lietajúcich tanieroch chytila a dá sa povedať, že dodnes nepustila. Nemožno sa jej tak úplne čudovať.

rozhlas to rozhlásil

Mapa Marsu Giovanniho Schiaparelliho, ktorej kanály americký astronóm Percival Lowell v roku 1895 označil za výtvor inteligentných bytostí, inšpirovala knihu H. G. Wellsa Vojna svetov. V októbri 1938 vďaka nej zažili americkí diváci šok z prepadnutia Zeme mimozemšťanmi. Nevinná rozhlasová hra, ktorú podľa Wellsovej knihy s Mercury Theater nacvičil a naživo vysielal Orson Welles, sa začínala večer o ôsmej. V tej ére milióny Američanov v nedeľu večer počúvali rozhlas. 

Problém bol v tom, že väčšina z nich počúvala v čase, keď bol Wellesov program ohlásený ako rozhlasová hra, iný program. Bruchomluvec Edgar Bergen a jeho postavička Charlie McCarthy končili na NBC až dvanásť minút po ôsmej. Vtedy už bola hra podľa Wellsovej knihy v plnom prúde. Poslucháči, ktorí si prepli rádiá, zrazu počuli domnelú reportáž z útoku Marťanov na rôzne miesta v USA. Vysielanie vyvolalo búrlivú reakciu médií a niektorých politikov, no napriek tomu, čo o ňom písali noviny, nespôsobilo masovú paniku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite